Hirdetés

Agyhártyagyulladás

Az agyhártyagyulladás az agyat körülvevő hártyák többnyire bakteriális eredetű gyulladása. Agyhártyagyulladás 10.000 átlagos súlyú, időre született újszülöttből, illetve 1000 koraszülöttből két-két gyermeket érint. Fiúk gyakrabban betegszenek meg, mint a lányok. Az agyhártyagyulladás újszülöttekben legtöbb esetben szepszis szövődménye - a fertőzés a vér útján terjed az agyra.

agyhártyagyulladás, gyermek |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Tünetek és kórisme

Az agyhártyagyulladás főbb tünetei a következők: láz vagy kórosan alacsony testhőmérséklet, légzészavarok, sárgaság, aluszékonyság, görcsök, hányás és ingerlékenység. Az agyhártyagyulladásban szenvedő újszülöttek kb. 25%-ában az agyat körülvevő folyadék megnövekedett nyomása a kutacsokat (puha tapintatú nyílások a koponyacsontok között) kidomborítja és feszes tapintatúvá teszi. Az esetek kb. 15%-ában az újszülött tarkója merev, mert a fej mozgatása fájdalommal jár. Az egyes szem- és arcmozgásokért felelős agyidegek károsodása a szemgolyó befelé vagy kifelé fordulását, valamint az arc aszimmetriáját okozza.

Az újszülött agyában gennyes tályogok (abszcesszus) alakulhatnak ki. A tályogok növekedésével az agynyomás fokozódik, aminek a következménye hányás, a fej megduzzadása és a kutacsok kidomborodása lesz. Ezen tünetek hirtelen romlása arra utal, hogy a tályog az agyat körülvevő tér felé megnyílt, ami a fertőzés szóródását okozza.

Az orvos a bakteriális agyhártyagyulladást az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatával és laboratóriumi tenyésztésével diagnosztizálja. A folyadékot gerinccsapolással (lumbálpunkció) nyerik. Ultrahangvizsgálat vagy komputertomográfia (CT) végezhető annak eldöntésére, vajon tályog felelős-e az agyhártyagyulladás kialakulásáért.

Kórjóslat és kezelés

Intravénásan nagy dózisú antibiotikumokat adnak, hogy amilyen gyorsan csak lehet elpusztítsák az agy-gerincvelői folyadékban levő baktériumokat. Az orvos a laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározott agyhártyagyulladást okozó baktérium típusa alapján választ antibiotikumot.

Korszerű kezelés ellenére is a bakteriális agyhártyagyulladásban szenvedő újszülöttek 30%-a meghal. Ha agytályog alakul ki, a halálozási arány megközelíti a 75%-ot. A gyógyult csecsemők 20-50%-ánál agy- és idegkárosodások maradnak vissza, például agykamratágulat (vízfejűség), süketség és értelmi fogyatékosság.

agyhártyagyulladás, gyermek

2009-01-31 19:05:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop