A védőoltásokról- Iskolai kampányoltások

Iskolai kampányoltások (táblázat)

Kampányoltások

Oltás Életkor Tudnivalók
DPT III. + OPV 6 év 6 év okt. hónapban, újraoltások az általános iskolák első osztályában
Mumpsz 10 év márc.-ápr. hónapban az ált. iskolák 6. oszt. tanulóinál
DT. emlékeztető oltás 11 év szept. hónapban a 6. osztályban
Morbilli (kanyaró) 11 év újraoltás okt. hónapban a 6. osztályos tanulóknál

Az életkorhoz kötött oltásokat 6 éves kortól iskolai oltások keretében kell elvégezni. Az előbbiekben ugyan ismertettem a folyamatos oltások előnyeit, amelyek változatlanul érvényesek, azonban az a tapasztalat, hogy 614 éves korban a gyermekek sokkal eredményesebben utolérhetők iskolában, mint egyedileg. Ezen kívül annak is igen nagy jelentősége van, hogy kampányoltás keretében egy közösség számára egyszerre lehet biztosítani a megfelelő védettséget.

Magyarországon a mumpsz elleni oltást 1991-ben vezették be kötelező oltásként. Csak emlékeztetőleg utalok arra, hogy a kisgyermekek először a Pluserix elnevezésű MMR oltások keretében kapnak mumpsz ellen védőoltást. A 10 éves korban adandó mumpsz elleni védőoltás Pariorix elnevezésű élő, gyengített mumpsz vírust tartalmazó oltóanyag. Az oltás mérsékelt, nem fertőző igen kevés mellékhatással járó (enyhe hőemelkedés, enyhe fültőmirigy duzzanat) mumpsz fertőzést hoz létre. Ezek a mellékhatások azonkívül, hogy enyhék, rövid ideig állnak fenn. A mumpsz elleni oltások rendszeres végzése eredményeként 1993-ban soha nem tapasztalt alacsony szintre csökkent a mumpsz megbetegedések száma, ez az erőteljes csökkenés jelenleg is észlelhető.

A 11 éves korban kötelezően adandó diftéria-tetanusz emlékeztető oltás a korábbi oltások védettségét emeli magas szintre. Ennek az oltásnak napjainkban igen nagy jelentősége van, mivel a környező országokban diftéria járványok vannak.

A 11 éves korban kötelezően adandó kanyaró elleni újraoltásokat az úgynevezett Rimewax elnevezésű élő, gyengített kanyaró vírust tartalmazó vakcinával végzik. A Rimevax 10 adagos kiszerelésű, ezért sokkal olcsóbb, mint az egy adagos kiszerelésű oltóanyagok, iskolai kampányoltás keretében viszont prímán felhasználhatóak.

Egyéb kampányoltások

A B vírus okozta járványos májgyulladás vérrel és szexuális úton terjed. Veszélyessége abban van, hogy a betegek egy része nem gyógyul meg tökéletesen, szervezetük továbbra is hordozza a B vírust, betegségük úgynevezett krónikus formába megy át, és hosszú évek múlva májcirrhosis és májrák okozója lehet.

Miután ezek igen súlyos, halálhoz vezető szövődmények, igen nagy szerencse az, hogy megelőzésére hatékony, a betegséget biztonságosan kivédő védőoltás, az úgynevezett Engerix-B elnevezésű oltóanyagok rendelkezésre áll. Az oltóanyag már régebben is ismeretes, mintegy 10 éve van lehetőség arra, hogy a B vírus okozta fertőzésnek fokozottan kitett egészségügyi dolgozók bizonyos csoportjai önkéntes jelentkezés alapján részesülhetnek védőoltásban

Később, amikor a Népjóléti Minisztériumban a pénzügyi feltételeket sikerült biztosítani, az oltásokat kiterjesztették, ma már valamennyi egészségügyben dolgozó részére önkéntes alapon lehetőség van a védőoltásra. Az oltások szervezését, lebonyolítását kezdettől fogva a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztálya végzi. Az immunizálás három oltásból áll. A konvencionális immunizációs séma a következő:

1. oltás: 0. nap

2. oltás: 1 hónap múlva

3. oltás: 6 hónap múlva

5 évenként emlékeztető, úgynevezett "booster" oltást kell adni, mely a megfelelő védettség szintjét ismét magasra emeli. Az oltást a felkar izomzatába kell adni, csecsemőknél amennyiben szükséges a comb izomzatába. Az oltóanyagnak igen nagy előnye, hogy nem tartalmaz sem véreredetű alkatrészeket, sem élő vírust.

Amiért erről az oltásról ezen a helyen, a kampányoltások fejezetben számoltam be, oka a következő: 1996-ban, tehát az idén a közép- és felsőfokú egészségügyi oktatási intézmények elsőéves hallgatói körében hepatitis B oltásokat kell adni önkéntes alapon. Az oltásokat április hónapban kezdik, a befejező 3. oltást az akkor már másodéves hallgatók októberben kapják meg.

A rózsahimlő megelőzése

A védőoltások sorában létezik még rubeola (rózsahimlő) elleni Ervevax elnevezésű oltóanyag. Ismét emlékeztetőül a korábban közölt oltási naptárra: a 15 hónapos korban adandó MMR-Pluserix elnevezésű hármas oltóanyag "R" tagja rubeóla ellen ad védettséget. A hazai oltási naptárba az MMR-oltást folyamatos oltásként 1991-ben vették fel.

A kisgyermekek és veszélyeztetettek körében a rubeóla elleni kampányoltások már korábban is 1989. óta voltak. Jelenleg az 1977-ben és az azóta született lányok, az 1978-ban és az azóta született lányok és fiúk a kampány és folyamatos oltások révén elméletileg rubeóla ellen oltotta, tehát védettek. Ezért ma már az Ervevax oltóanyag a csak rubeóla elleni oltóanyag iránt kicsi az igény: rubeóla iránt fogékony felnőttek és az optimális családtervezés igénylik még ezt az oltóanyagot. Ez az oltóanyag is 10 adagos, amely nem kifizetődő egy-egy oltatlan felnőtt oltására, ezért legújabb információm szerint az optimális családtervezői hálózatban is az MMR oltóanyagot adják, így az Ervevax valóban teljesen kiszorul a piacról.

A rubeóla megbetegedések erőteljes csökkenése 1990-ben kezdődött meg, azonban miután ma még a 20 éves és az e feletti korosztály oltásban nem részesült, ezért csak természetes védettséggel rendelkeznek azok, akik átvészelték a betegséget, érthető, hogy időről-időre a lakosság körében előfordulnak halmozottan vagy járványosan rubeóla megbetegedések. Éppen az idei év januárjától figyelhető meg a megyében bizonyos közösségekben, hogy halmozottan lép fel a rubeóla. Felhívom a figyelmet arra, hogy kiütéssel, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással járó megbetegedések esetén forduljanak orvoshoz.

A különböző védőoltások adása között betartandó legrövidebb időközök

Elölt oltóanyagok Ilyen például a tetanusz, influenza, diftéria, szamárköhögés (DPT vakcinák), az elölt polio vírus elleni oltóanyag (IPV), egyszerre, vagy meghatározott időköz tartása nélkül bármikor adható.

Ugyancsak egyidejűleg, vagy időköz tartása nélkül adható elölt kórokozó tartalmú és élő vírus tartalmú vakcina, vagy a BCG is, például diftéria-tetanusz és a kanyaró elleni oltóanyag.

Különböző élő vírus vakcinák egyszerre adhatók be, például kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) és a szájon át adható poliovírus vakcina (OPV). Ha azonban nem egyszerre történt ezen élő vakcinák beadása, legkevesebb 4 heti időközt be kell tartani beadásukban. Ugyancsak 4 hét a várakozási idő az élővírus vakcinák és a BCG, illetve a a BCG és az élővírus vakcina beadása között is.

Szükség esetén a diftéria-szamárköhögés-tetanusz (DPT) és a szájon át adandó élő poliovírus oltásokkal egyidejűleg, illetőleg előtte és utána korlátozás nélkül elvégezhető a tuberkulin érzékenységi próba, mert annak eredményességét az oltások nem befolyásolják.

Ugyancsak fontos tudni a tuberkulin próba elvégzéséről azt, hogy kanyaró elleni, vagy olyan komponensű oltóanyag, amelyben kanyaró elleni vakcina van, beadását követően 1 hónap várakozási idő után végezhető el a tuberkulin próba. Ennek az a magyarázata, hogy kanyaró elleni oltás, vagy netán a kanyaró betegség átvészelése után, ezek hatására az egyébként tuberkulin pozitív egyének reakciója negatív lehet.

További fontos tudnivaló, hogy élő vírus tartalmú vakcinák a szájon át adandó poliovírus vakcina kivételével gamma globulinnal egyszerre nem adható. A gamma globulin oltást követően csak három hónap eltelte után lehet élő vírus vakcinával oltani. Fordított helyzetben viszont, tehát ha már a fent említett élő vírus vakcinák beadásra kerültek és ha az oltást megbetegedési veszély elhárítása miatt például fertőző májgyulladás miatt elengedhetetlenül szükséges két héten belül lehet gamma globulin oltást adni. Tudni kell azonban, hogy az ilyenkor adott gamma globulin az előző oltás hatékonyságát kedvezőtlenül befolyásolja, ezért ilyen esetekben az élővírus tartalmú oltóanyagot a gamma globulin oltás után három hónap múlva meg kell ismételni.

A tuberkulin érzékenységi próba elvégzése nem befolyásolja a szájon át beadott élő poliovírus vakcina eredményességét, tehát ezt el lehet végezni.

Az oltások között betartandó időközök hetekben
Inaktivált oltóanyag Élővírus vakcina Élőpolio vakcina BCG Tuberculin Gamma globulin
Inaktivált oltóanyag 0 0 0 0 0 0
Élővírus vakcina 0 0/4 hét 0/4 hét 4 hét 4 hét 2 hét
Élőpolio vakcina 0 0/4 hét 4 hét 0/4 hét 0 0
BCG 0 4 hét 0/4 hét . . 0
Tuberculin próba 0 0 0 0
Gamma globulin 0 3 hónap 0 0 0 3 hónap

* 0 = nem szükséges intervallumot tartani

* 0/4 hét = egyidejűleg, vagy négy hét intervallum betartásával adható

| kampányoltás, kötelező oltás
2009-08-08 13:34:34


Újra megkaphatják a csecsemők a BCG-védőoltást

Újra megkaphatják a csecsemők a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Kedden megkezdődik az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe és haladéktalanul meg kell k...


WHO-jelentés: öt gyerekből egy nem kapja meg az életmentő védőoltásokat

Genf, 2015. április 23., csütörtök (MTI/Hszinhua) - Öt gyerekből egy nem kapja meg a szükséges életmentő védőoltásokat a világon, a 2015-re kitűzött globális vakci...


Büntethetik Szlovákiában a védőoltások beadatását megtagadó szülőket

Májustól törvényt sért és nem csekély pénzbírságot is kaphat a gyermeke számára előírt védőoltás beadását megtagadó szülő Szlovákiában. Az intézkedés sz...


Védőoltások - Ellenállók vs. Maradiak

Ez az a téma, amiről minden korszakban, amióta a védőoltások léteznek, sokat és sokan vitatkoztak, minél korszerűbbek és hatékonyabbak a vakcinák, annál többet.


Nem hajlandóak beoltatni gyermeküket - Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

Másodfokon is beperli az államot az az ópusztaszeri család, amely nem hajlandó beoltatni 16 hónapos kislányát - értesült az MTI Hírcentrum.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^