Hirdetés

Késői nemi érés

Késői nemi érésről beszélünk a nemi fejlődés késése esetén. A serdülők egy részének nemi fejlődése nem kezdődik el a megszokott korban. A csúszás lehet normális is, a késői nemi érés családi halmozódása előfordulhat. Ezeknek a serdülőknek a serdülőkor előtti növekedése általában szabályos. Habár a növekedési csúcs és a nemi érés csúszik, végülis a fejlődés rendesen folytatódik.

Turner-szindróma, Klinefelter-szindróma |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Különböző rendellenességek halaszthatják vagy gátolják a nemi fejlődést. Kromoszóma-rendellenesség lányokban Turner-szindrómát, fiúkban Klinefelter-szindrómátu okozhat. Más genetikai betegségek a hormontermelést befolyásolják. Az agyalapi mirigyet vagy az agy nemi érésért felelős részeit károsító daganat a nemi szervek növekedését serkentő növekedési hormon szintjét csökkentheti vagy akár teljesen leállítja a hormon termelését. Krónikus betegségek, így cukorbetegség, vesebetegségek, cisztás fibrózis szintén késleltethetik a nemi érést.

Tünetek és kórisme

A késői nemi érés tünetei fiúkban a herék növekedésének hiánya 13,5 éves korban, 15 évesen a fanszőrzet hiánya vagy több mint 5 év a nemi kiteljesülés kezdete és vége között. Lányokban a tünetek a mell növekedésének hiánya 13 éves korban, több mint 5 év a mellek növekedése és az első menstruációs ciklus jelentkezése között, a fanszőrzet hiánya 14 éves korban vagy a menstruáció jelentkezésének elmaradása 16 évesen. Az alacsony testmagasság késői érést jelezhet fiúkban is, lányokban is.

A késői nemi érés okának meghatározására az orvos vérmintát vesz és egyes esetekben kromoszóma-vizsgálatot végeztet. A minták laboratóriumi vizsgálatával kideríthetők a nemi kromoszómák és hormonszintek rendellenességei. A vért megvizsgálják cukorbetegség, vérszegénység és más olyan betegségek irányában is, amelyek késleltethetik a nemi érést. Röntgenvizsgálat, komputertomográfia (CT) és mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok az agy rendellenességeit mutathatják ki. Ezen kívül a kéz és a mellkas röntgenfelvételét lehet használni a csont érettségének megbecsülésére.

Kezelés

A késői nemi érés kezelése a kiváltó októl függ. Az alapbetegség kezelésével a nemi érés általában bekövetkezik. A családi halmozódást mutató késői nemi érés nem igényel kezelést. Genetikai ok következtében kialakult betegséget nem lehet gyógyítani, habár hormonok pótlásával kialakíthatók a másodlagos nemi jellegek. Egyes esetekben sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

Turner-szindróma, Klinefelter-szindróma

2009-02-17 08:53:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop