Hirdetés

Kruppos 3,5 éves fiam

Kisfiam 3,5 éves. 2 éves kora óta kruppos. Nagyon könnyen elkap minden felső légúti megbetegedést, ami szinte minden alkalommal kruppos köhögést okoz nála, majd fulladást (hörghurutot). Emiatt nagyon sokszor - évente kb. 10-12-szer kapott antibiotikumot. 2,5 éves korábban kivették az orrmanduláját, addig mindig szorulása volt. Azóta ez a probléma megoldódott.
3 hónapja a széklete állandóan változó. Egyik órában még kemény, ám a másikban van, hogy már teljesen híg. A háziorvosunk gasztroenterológiai vizsgálatra utalta tejcukor érzékenységre gyanakodva. Olvastam a cisztás fibrózis nevű betegségről.
Szeretném tudni, hogy ezek a tünetek Ön szerint utalhatnak-e erre a betegségre, vagy inkább valószínűbb, hogy csak valamilyen ételallergia áll a dolog hátterében?
Köszönettel!

|

Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.

Ami a croup-ot, és a hörghurutot illeti: az immunrendszer teljes kifejlődéséig - ez körülbelül öt éves korra tehető - sajnos lehet arra számítani, hogy a legközönségesebb vírusfertőzés is megbetegedést okoz a kisgyermeknél. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy sajnos akár betegségből betegségbe is eshetnek. Bizalomra adhat okot, hogy hat-hét éves kor után azt a két betegséget gyakorlatilag kinövik a gyerekek.
A cisztás fibrózis (CF) valóban okozhatja a széklet állagának megváltozását, ez a betegség azonban jóval ritkább, mint a tejcukor-érzékenység. Azt javaslom, ha a híg széklet valóban gondot okoz, először gasztroenterológiai vizsgálaton essenek át, a szakorvos tovább fogja irányítani magukat, ha a CF esélye valóban felmerül.

2007-09-28 23:04:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop