Hirdetés

Alig segít az antibiotikum a gyerekek fülfertőzésén

Alig hatékonyabb a gyerekek fülfertőzésének antibiotikummal való kezelése, mint amikor egyáltalán nem alkalmaznak kezelést - közölték amerikai kutatók.

középfülgyulladás, fülfertőzés, antibiotikum |

MTI Hírek 2010 ;7

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerzői szerint az Egyesült Államokban a gyerekeknél a középfül fertőzésére adnak a leggyakrabban antibiotikumot.

Mint Tumaini Coker, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, a gyerekkori fülfertőzések legjobb kezelése az antibiotikumok mellőzése lehet, mert az átlagos kockázatú gyerekek 80 százaléka antibiotikum nélkül is három napon belül jobban van. Ha százból száz középfülgyulladásos gyerek antibiotikumot kapna, ez az arány 92 százalékra emelkedhetne, ám többeknél a gyógyszer mellékhatásai jelentkeznének - tette hozzá Coker. A mellékhatások között van százból három-tíz esetben kiütés, és öt-tíz esetben hasmenés.

A tanulmány szerzői azt tanácsolják az orvosoknak, hogy az antibiotikummal való kezelés kockázatainak és előnyeinek összevetésekor mindezeket vegyék figyelembe.
középfülgyulladás, fülfertőzés, antibiotikum

2010-11-17 22:44:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop