Hirdetés

E-vitamin-hiány (koraszülöttek)

Az E-vitamin-hiánys viszonylag gyakori koraszülötteknél, mert a méhlepényen a zsírban oldódó vitaminok (például az E-vitamin) nem jutnak át könnyen és a koraszülöttség tovább rontja a rossz ellátásból adódó hiányt.

E-vitamin hiány, gyermek, koraszülött |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A magas telítetlen zsírsavtartalmú tápszerek különösen a koraszülöttek E-vitamin szükségletét növelik, akikben az E-vitamin rosszul szívódik fel. E-vitamin-hiány előfordulhat olyan gyermekekben is, akiknek zsírfelszívódást befolyásoló betegségük van, így például cisztás fibrózis és bizonyos genetikai rendellenességek. Nagy mennyiségű vasbevitel szintén súlyosbíthatja az E-vitamin-hiányt.

E-vitamin-hiányos koraszülötteknek 6-10 hetes korban izomgyengeségük van hemolítikus (a vörösvérsejtek fokozott szétesésével járó) vérszegénységgel együtt, ami a vér csökkent E-vitamin szintjével magyarázható. Ezeket a problémákat E-vitamin pótlásával javítani lehet. Az E-vitamin-hiány szerepet játszik a koraszülöttek retinopátiájánakn kialakulásában is, amely inkubátorban magas oxigén koncentrációval lélegeztetett koraszülöttek szembetegsége. Felszívódási zavarban szenvedő gyermekekben különböző súlyos neurológiai tüneteket, például csökkent reflexeket, járászavart, kettős látást, helyzetérzékelési zavart és izomgyengeséget okozó E-vitamin-hiány alakulhat ki. Ezek a tünetek egyre súlyosbodnak, kezeléssel azonban visszafordíthatóak. A diagnózis a vér E-vitamin szintjének meghatározásán alapul.

E-vitamin hiány, gyermek, koraszülött

2009-02-12 10:30:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop