Hirdetés

Koffein, vattapaplan - újabb adatok a bölcsőhalálról

Azok a terhes nők, akik sok kávét vagy más koffeintartalmú italt fogyasztanak, nagy veszélynek teszik ki csecsemőjüket, olvasható egy új tanulmányban.

koffein, bölcsőhalál, SIDS, hirtelen, csecsemőhalál, kávé |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Új-zélandi kutatók 393 bölcsőhalált halt kisgyermek, illetve egy 1592 fős kontrollcsoport szüleit kérdezték ki, és a válaszokból az derült ki, hogy azon anyák gyermekei, akik terhességük ideje alatt napi 400 mg vagy annál több koffeint fogyasztottak - ez napi négy csésze kávénak felel meg -, 65 százalékkal gyakrabban váltak a bölcsőhalál (SIDS) áldozataivá.

Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy azoknál a nőknél, akik terhességük alatt sok koffeintartalmú italt - minimum napi három kávét - fogyasztanak, gyakoribbak a vetélések, és gyermekeik közül sokan alacsony születési súllyal, illetve a légzési nehézségekkel jön világra.

A bölcsőhalál oka mindeddig ismeretlen, bár sok kutatást végeztek ezen a téren, s ezek alapján kimutatták, hogy a SIDS gyakoribb a hason alvó csecsemők körében, továbbá akkor, ha az anya dohányzik, és ha nem anyatejjel, hanem tápszerekkel eteti a gyermeket.

A számos vizsgálatban a koffeint eddig még nem hozták kapcsolatba a bölcsőhalállal.

A christchurch-i (Új-Zéland) megyei gyermekkórház munkatársaiból álló csoport vezetője dr. Rodney Ford volt. A kutatók munkájuk eredményeiről a brit Archives of Disease in Childhood februári számának oldalain számoltak be.

"A felfedezés jelentősége abban áll, hogy a kávé, tea és cola fogyasztása általános szokás, és könnyű lemondani róla," fogalmaztak dr. Ford és kollégái. "Így az anyák könnyen megszabadulhatnak ettől rizikófaktortól."

A csecsemők számára mindenütt a háton vagy az oldalt fekvést ajánlják, ugyanakkor egy másik, ausztráliai jelentés szerint ez a két testhelyzet is veszélyes lehet, ha a csecsemő vattapaplan alatt alszik - leginkább azért, mert ha a paplan az arcukra kerül, elzárja előlük a levegőt.

Az erre vonatkozó felmérésben 100 anya vett részt, akik mind bölcsőhalál következtében veszítették el gyermeküket. A felmérés részleteit Anne-Luise Ponsonby (Menzies Centre for Population Health Research) és munkatársai a British Medical Journalban publikálták.

Dr. John Kattwinkel, az American Academy of Pediatrics bölcsőhalállal foglalkozó munkacsoportjának vezetője szerint mindkét felfedezés jelentős eredmény, és további kutatásokat sürgetett ezen a téren.

Dr. Katteinkel úgy véli, a koffein valamilyen módon károsítja a magzati agyban a légzést irányító neurotranszmittereket.

"Azt nem mondanám, hogy közvetlenül a koffein a bölcsőhalál oka," amíg további adatok nem állnak rendelkezésre, jelentette ki dr. Kattwinkel, a Virginia Egyetem gyermekgyógyász professzora. Ahhoz viszont "már elegendő bizonyítékunk van, hogy azt mondhassuk az anyáknak, kerüljék a túl sok koffeint," tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

koffein, bölcsőhalál, SIDS, hirtelen, csecsemőhalál, kávé

2002-07-31 19:54:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop