Hogy aludjon a baba?

A csecsemőknek kemény matracon, hátukon fekve és lehetőleg szüleikkel közös szobában kellene aludniuk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljanak a bölcsőhalálhoz hasonló esetek - áll az amerikai gyermekgyógyászok legfrissebb útmutatójában.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) 1992-ben hívta fel először a szülők figyelmét arra, hogy a hirtelen csecsemőhalál szindróma, vagy más néven bölcsőhalál elkerülése érdekében ne fektessék hasra a csecsemőket, amikor leteszik őket aludni.

A szervezet bostoni konferenciáján ismertetett legújabb ajánlás annyival egészíti ki a korábbiakat, hogy teljesen háton fekvő pozíciót javasol a babáknak egyéves korig, kerülve a veszélyes oldalfekvést is. Az ébren töltött órákban ajánlott némi "hasalás"
is, de csak felnőtt felügyelete mellett.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az alvással összefüggő gyermekhalálozás aránya, ezért a mostani 18 pontos ajánlás a szülők mellett az egészségügyi gondozóknak és egyéb, csecsemőkkel foglalkozó személyeknek is igyekszik útmutatást nyújtani.

A szakemberek olyan biztonságos alvókörnyezet kialakítására helyezték a hangsúlyt, amely önmagában képes csökkenteni a bölcsőhalál, a fulladás, illetve a légzés, majd a szívműködés kimaradásával járó tetszhalál kockázatát. A babák bölcsőjében mellőzni kell a pihe-puha tárgyakat, a paplanokat és a takarókat.

Emellett a babáknak nem szabadna rendszeresen az autóüléshez vagy babakocsihoz hasonló ülőalkalmatosságokban, illetve a fulladás veszélyével fenyegető ágyakban aludniuk. Az ajánlások között szerepel a még várandós nők rendszeres terhes gondozása, és az is, hogy később mind a kismamák, mind a picik számára nagyon fontos a dohányzásmentes környezet.
| baba, alvás, bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál szindróma, SIDS
2011-10-19 21:53:23


Bölcsőhalál: új ajánlások

Az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) 2011 óta először közölt a bölcsőhalál megelőzésére új ajánlást a Pediatrics gyermekorvosi folyóirat aktuális számában.


A bölcsőhalál gyakoribb a hegyekben

A nagy tengerszint feletti magasságokban élő babáknál nagyobb a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), vagyis a bölcsőhalál kockázata - állapította meg egy amerikai...


Az együttalvás a hirtelen csecsemőhalál leggyakoribb oka

Az együttalvás a hirtelen csecsemőhalál, vagyis a bölcsőhalál leggyakoribb oka - állapította meg egy új amerikai tanulmány.


Ne aludjunk együtt a csecsemővel!

Egy újabb vizsgálat szerint azok a csecsemőket, akik együtt alszanak valamelyik szülővel, nagyobb valószínűséggel fenyegeti a hirtelen csecsemőhalál, mint azokat, akik ...


Az anyák alkoholfogyasztása összefügghet a hirtelen csecsemőhalállal

Majdnem minden hatodik hirtelen csecsemőhalál az anya terhesség alatti, vagy nem sokkal az utáni nagymértékű alkoholfogyasztásával lehet összefüggésben - derült ki egy...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^