Hirdetés

Az anyák alkoholfogyasztása összefügghet a hirtelen csecsemőhalállal

Majdnem minden hatodik hirtelen csecsemőhalál az anya terhesség alatti, vagy nem sokkal az utáni nagymértékű alkoholfogyasztásával lehet összefüggésben - derült ki egy ausztrál tanulmányból.

hirtelen csecsemőhalál, bölcsőhalál, anyák alkoholfogyasztása |

MTI Hírek10

A Pediatrics című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint ezen halálozások oka valószínűleg az lehet, hogy a babák már az anyaméhben ki vannak téve az alkohol hatásának, illetve hogy a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó anyák veszélyes környezetet teremtenek a csecsemők számára a születést követő időszakban.

"A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az anyai alkoholfogyasztás növeli a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát a magzatra gyakorolt közvetlen hatások révén, nem direkt módon pedig a környezeti kockázati tényezők által" - húzták alá a szakemberek az ausztrál Curtin Egyetem munkatársaként dolgozó Colleen O'Leary által vezetett tanulmányban.

Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) az egyéves kor alatti gyermek nem egyértelmű okból fakadó halálaként definiálja a hirtelen csecsemőhalál szindrómát. Az Egyesült Államokban évente nagyjából 4500 csecsemőhalál esik ebbe a kategóriába.

A szakemberek korábban a szülők dohányzásával és a babákra nézve veszélyes környezettel hozták összefüggésbe a hirtelen csecsemőhalál szindrómát - vagy bölcsőhalált -, ám csak kevés tanulmány vizsgálta, hogy vajon az alkoholfogyasztás is felelőssé tehető-e az esetek bizonyos hányadában.

A tanulmány 77 895 olyan nő adatainak elemzésével készült, akik 1983 és 2005 között szültek. A kutatók összevetették az alkoholproblémával diagnosztizált anyák és a többi nő csecsemőinek halálozási adatait. Az alkoholproblémával küzdő anyáktól (21 841) született gyerekek közül 171-nek, míg a másik csoportba tartozók anyák (56 054) gyermekei közül 132-nek okozta halálát hirtelen csecsemőhalál szindróma a vizsgált időszakban.

Az eredmények szerint a terhesség ideje alatt mértéktelenül alkoholizáló anyák gyermekeinek esetében hétszeres volt a bölcsőhalál kockázata az alkoholproblémával nem küzdő anyák gyermekeihez képest. A szülést követő egy éven belül mértéktelenül alkoholizáló anyák gyermekeinek esetében kilencszeres volt a kockázat.
hirtelen csecsemőhalál, bölcsőhalál, anyák alkoholfogyasztása

2013-02-28 11:35:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop