Hirdetés

A bölcsőhalál gyakoribb a hegyekben

A nagy tengerszint feletti magasságokban élő babáknál nagyobb a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), vagyis a bölcsőhalál kockázata - állapította meg egy amerikai tanulmány.

bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál szindróma, SIDS |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban közölt tanulmány készítői mintegy 395 ezer csecsemő születési és halálozási adatait vizsgálták meg a 2007-2012 közötti időszakra vonatkozóan az amerikai Colorado államban, és összevetették az adatokat a babák otthonának tengerszint feletti magasság szerinti elhelyezkedésével.

Colorado az Egyesült Államok legmagasabban fekvő állama 1010 métertől egészen 4399 méterig terjedő tengerszint fölötti magasságaival. A kutatás vezetője szerint a 2438 méter felett élő babák körében 2,3-szor magasabb volt a hirtelen csecsemőhalál aránya, mint az 1828 méter alatt élőknél.

Az abszolút kockázat nagyon alacsony, a vizsgált időszakban mindössze hat eset történt az állam legmagasabban fekvő területein. A 2438 méter felett 0,8, az 1800 méter alatti területeken 0,4 bölcsőhalál jutott minden ezer születésre.

A tanulmány szerint valószínűleg a nagy magasságban bekövetkező oxigénhiány okozza a fokozottabb kockázat, melyet már korábban a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázati tényezői közé sorolták. A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség a kapcsolat alátámasztásához.

A hirtelen csecsemőhalál szindróma - az egyévesnél fiatalabb csecsemők hirtelen, megmagyarázhatatlan halála - 1990-ben 22 ezer, 2013-ban nagyjából 15 ezer csecsemő halálát okozta világszerte.

bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál szindróma, SIDS

2015-05-27 14:46:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop