Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat, még akkor is, ha a telefonon a gyerekorvos nyugalomra inti.

gyerek, betegség, sürgősség, kórház | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Dr. Assaad Sayah a massachusetts-beli Cambridge sürgősségi osztályának vezetője szerint mindig a szülő döntse el, szüksége van-e a gyereknek azonnali orvosi ellátásra.

– Ha kételyek merülnének fel, vigyék be a gyereket – mondja az orvos. – Ha valami gond van, elég besietni vele a kórházba, de ha nagyon nagynak ítéljük a bajt, hívjuk ki a mentőket.

Bár jó, ha alapvetően az ösztöneinkre hallgatunk, vannak bizonyos egyértelmű esetek, amikor biztos, hogy mielőbb a sürgősségin van a kisgyerek helye.

1. Merev nyak, kiütés, láz

Ezek a tünetek meningitiszre, agyhártyagyulladásra utalhatnak.

2. Ha lázas az újszülött

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőt, ha a láza 37,5-nél magasabb, mindenképpen lássa orvos, mert a láz fertőzés vagy agyhártyagyulladás jele lehet.

3. Fejsérülés eszméletvesztéssel, zavartsággal, fejfájással és hányással

Ezek a tünetek is mindenképpen azonnali orvosi ellátást igényelnek.

4. Égés

Ha a megégett terület nagyobb, mint a gyerek tenyere, ha mély vagy elszíneződött, netán vegyszer okozta marás, azonnal vigyük a gyereket a sürgősség osztályra. Különösen veszélyes ha a kéz, a nemi szervek vagy az arc ég meg.

5. Erős hasfájás

A kínzó hasfájás azonnali ellátást igényel, például ha a has puffadt, tapintásra érzékeny, vagy vér van a gyerek székletében. Az alhas jobb oldalán jelentkező fájdalom vakbélgyulladásra utalhat.

CNN
| gyerek, betegség, sürgősség, kórház
2009-04-19 22:48:44


WHO: az európai kanyarójárvány visszavetheti a betegség felszámolását

A múlt télen kitört európai kanyarójárvány visszavetheti a folyamatot a betegség felszámolására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint - közölte kedd este az...


Borboly Csaba: Nem veszélyezteti a Hargita megyébe látogató turistákat a kanyarójárvány

Nem veszélyezteti a Hargita megyébe látogató turistákat a kanyarójárvány - tudatta Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott k...


A kanyaró járvány tovább terjed Európában

Nyolc EU-országban az utóbbi hetekben megszaporodott a kanyarós betegek száma. A legérintettebb Románia. Mellette még Németország, Belgium, Franciaország, Olaszország é...


Sikeresen megoperáltak egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban

Ritka és kockázatos operáció során sikeresen megműtöttek egy négy lábbal és két gerincoszloppal született babát Chicagóban.


A korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház

A betegfelvételi zárlat feloldása után, szerda reggeltől a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház - közölte a Csongrád Megyei Egészség...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^