Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat, még akkor is, ha a telefonon a gyerekorvos nyugalomra inti.

gyerek, betegség, sürgősség, kórház | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Dr. Assaad Sayah a massachusetts-beli Cambridge sürgősségi osztályának vezetője szerint mindig a szülő döntse el, szüksége van-e a gyereknek azonnali orvosi ellátásra.

– Ha kételyek merülnének fel, vigyék be a gyereket – mondja az orvos. – Ha valami gond van, elég besietni vele a kórházba, de ha nagyon nagynak ítéljük a bajt, hívjuk ki a mentőket.

Bár jó, ha alapvetően az ösztöneinkre hallgatunk, vannak bizonyos egyértelmű esetek, amikor biztos, hogy mielőbb a sürgősségin van a kisgyerek helye.

1. Merev nyak, kiütés, láz

Ezek a tünetek meningitiszre, agyhártyagyulladásra utalhatnak.

2. Ha lázas az újszülött

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőt, ha a láza 37,5-nél magasabb, mindenképpen lássa orvos, mert a láz fertőzés vagy agyhártyagyulladás jele lehet.

3. Fejsérülés eszméletvesztéssel, zavartsággal, fejfájással és hányással

Ezek a tünetek is mindenképpen azonnali orvosi ellátást igényelnek.

4. Égés

Ha a megégett terület nagyobb, mint a gyerek tenyere, ha mély vagy elszíneződött, netán vegyszer okozta marás, azonnal vigyük a gyereket a sürgősség osztályra. Különösen veszélyes ha a kéz, a nemi szervek vagy az arc ég meg.

5. Erős hasfájás

A kínzó hasfájás azonnali ellátást igényel, például ha a has puffadt, tapintásra érzékeny, vagy vér van a gyerek székletében. Az alhas jobb oldalán jelentkező fájdalom vakbélgyulladásra utalhat.

CNN
| gyerek, betegség, sürgősség, kórház
2009-04-19 22:48:44


Fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedések miatt bezártak egy iskolát Ungváron

Három tanuló került kórházba fertőző agyhártyagyulladással az egyik ungvári iskolából, a tanintézetet egy hétre bezárták - adták hírül hétfőn kárpátaljai hí...


Hat napon át tartottak életben tüdő nélkül egy pácienst Kanadában

Hat napon át tüdő nélkül tartottak életben egy transzplantációra váró pácienst egy kanadai kórházban, és ezzel megmentették az életét.


Huszonegy órás műtéttel választottak szét egy összenőtt ikerpárt New Yorkban

Huszonegy órás műtéttel választottak szét egy összenőtt ikerpárt New York egy külvárosi gyermekkórházában.


Rétvári Bence: húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt két évben Magyarországon; ez a legalacsonyabb érték a hivatalos statisztika történetében - közölte az Emb...


Őssejt kezelés: csontok

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik a törékeny csontokat - állítják a londoni Gyermekegészségi Intézet szakemberei a Scientific Reports című folyóiratban...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^