Mikor vigyük a gyereket a sürgősségi osztályra?

Ha kisgyerekről van szó, a legjobb, ha a szülő az ösztöneire hallgat, még akkor is, ha a telefonon a gyerekorvos nyugalomra inti.

gyerek, betegség, sürgősség, kórház | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Dr. Assaad Sayah a massachusetts-beli Cambridge sürgősségi osztályának vezetője szerint mindig a szülő döntse el, szüksége van-e a gyereknek azonnali orvosi ellátásra.

– Ha kételyek merülnének fel, vigyék be a gyereket – mondja az orvos. – Ha valami gond van, elég besietni vele a kórházba, de ha nagyon nagynak ítéljük a bajt, hívjuk ki a mentőket.

Bár jó, ha alapvetően az ösztöneinkre hallgatunk, vannak bizonyos egyértelmű esetek, amikor biztos, hogy mielőbb a sürgősségin van a kisgyerek helye.

1. Merev nyak, kiütés, láz

Ezek a tünetek meningitiszre, agyhártyagyulladásra utalhatnak.

2. Ha lázas az újszülött

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőt, ha a láza 37,5-nél magasabb, mindenképpen lássa orvos, mert a láz fertőzés vagy agyhártyagyulladás jele lehet.

3. Fejsérülés eszméletvesztéssel, zavartsággal, fejfájással és hányással

Ezek a tünetek is mindenképpen azonnali orvosi ellátást igényelnek.

4. Égés

Ha a megégett terület nagyobb, mint a gyerek tenyere, ha mély vagy elszíneződött, netán vegyszer okozta marás, azonnal vigyük a gyereket a sürgősség osztályra. Különösen veszélyes ha a kéz, a nemi szervek vagy az arc ég meg.

5. Erős hasfájás

A kínzó hasfájás azonnali ellátást igényel, például ha a has puffadt, tapintásra érzékeny, vagy vér van a gyerek székletében. Az alhas jobb oldalán jelentkező fájdalom vakbélgyulladásra utalhat.

CNN
| gyerek, betegség, sürgősség, kórház
2009-04-19 22:48:44


Rétvári Bence: húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt két évben Magyarországon; ez a legalacsonyabb érték a hivatalos statisztika történetében - közölte az Emb...


Őssejt kezelés: csontok

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik a törékeny csontokat - állítják a londoni Gyermekegészségi Intézet szakemberei a Scientific Reports című folyóiratban...


Heten haltak meg Romániában a kanyarójárvány miatt

Hét ember vesztette életét Romániában a kanyarójárvány miatt, amely eddig több mint 1700 személyt fertőzött meg - közölte pénteken a román egészségügyi miniszté...


Kenguru módszer koraszülötteknél

Évtizedekkel később is profitálnak a szüleikkel megtapasztalt intenzív testi kontaktusból a koraszülött babák egy kolumbiai kutatás szerint.


Gyermekorvosok egyesülete: fontos a tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltása

A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), miután a múlt héten fertőző agyhár...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^