Hirdetés

Vasmérgezés (gyermekkorban)

Gyakran alkalmaznak vasat tartalmazó vitaminkészítményeket, amelyek sok háztartásban megtalálhatók, ezért a vas-túladagolás enyhe esetei gyakoriak. A vas túladagolása azonban lehet súlyos vagy halálos. Vasat tartalmaznak felnőtteknek és gyermekeknek készült multivitamin készítmények. A gyermekek számára készített vitamin rágótabletták vastartalmát biztonságos előírások szabályozzák a dobozban forgalomba hozható tabletták számának korlátozásával.

vas, mérgezés, vitaminkészítmények |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Mindazonáltal nem minden készítmény egyforma. Néhány, felnőttek számára gyártott vastabletta bevétele a gyermeknek árthat. A Mérgezési Központot kell felhívni azonnal, annak eldöntésére, hogy a bevett mennyiség veszélyes-e.

Tünetek

A vas jelentős túladagolása hasmenést, hányást, magas fehérvérsejtszámot és magas vércukorszintet okozhat. Ha nem alakul ki tünet az első 6 órában és a vasszint alacsony, a mérgezés veszélye csekély.

A vas-túladagolás tünetei jellegzetesen a következő lépcsőkben fordulnak elő:

  • 1. stádium (6 órán belül): Tünetei a hányás, ingerlékenység, kifejezett hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, aluszékonyság és eszméletlenség. Az emésztőrendszer nyálkahártyájának ingerlése vérzést okozhat a gyomorban (vérzéses gasztritisz). Szapora légzés és szívverés, alacsony vérnyomás és megemelkedett vérsavasság alakulhat ki, ha a vér vasszintje magas. Nagyon alacsony vérnyomás és eszméletlenség az első hat órában az állapot kifejezett súlyosságát jelzi.
  • 2. stádium (10-14 órán belül): Szemmel látható, de megtévesztő javulás fordulhat elő, ami 24 óráig tart.
  • 3. stádium (12 és 48 óra között): Nagyon alacsony vérnyomás (sokk) léphet fel, a szövetek vérellátása romlik és a vércukorszint alacsony lehet. A vér vasszintje normális lehet, a vizsgálatok azonban májkárosodást jelezhetnek. Egyéb tünetei a láz, megemelkedett fehérvérsejtszám, vérzéses betegségek, a szívben kóros elektromos vezetés, tájékozódási zavar, nyugtalanság, aluszékonyság, görcsök és eszméletlenség. Halál is bekövetkezhet.
  • 4. stádium (2-5 hét után): A vasmérgezés valamely szövődménye, például bélrendszeri elzáródás, májzsugors vagy agykárosodás fordulhat elő.
  • Kórisme és kezelés

    Fel kell hívni a Mérgezési Központot. Ajánlott a gyermeknek otthon azonnal ipekakuána szirupot adni.

    Kórházban a vér vasszintjét a túladagolás után 2-4 órával megmérik. Ha ez alacsony, a gyermeket 6 órán keresztül megfigyelik, de ha nem lépnek fel tünetek, nem szükséges kórházi ápolás. Ha a vér vasszintje magas, vagy ha tünetek jelentkeznek, kórházi elhelyezés szükséges.

    Igyekeznek a gyomorban maradt valamennyi vasat eltávolítani. A kórház sürgősségi osztályán a gyomrot gyomorszonda segítségével kimoshatják. Aktív szén használható, ha még nem szívódott fel minden vas. A bélrendszert ki lehet mosni (beöntés), hogy a vasat kiöblítsék a szervezetből. A vérben vashoz kötődő deferoxamin injekciókat adnak magas vasszint vagy tünetek jelentkezése esetén.

    Később a kezelés és a vérzés következtében vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Hat vagy több héttel a túladagolás után röntgenfelvételt lehet készíteni a gyomorról és a felső bélszakaszról, hogy ezekben a szervekben kimutassák az esetlegesen kialakult szűkületeket, amelyeket az emésztőrendszer nyálkahártyájának izgalma okozott.

    A prognózis általában jó. Általánosságban a vasmérgezés miatt kórházban elhelyezett gyermekek kb. 1%-a, sokkos állapotba került és eszméletlen gyermekeknek azonban kb. 10%-a hal meg.

    vas, mérgezés, vitaminkészítmények

    2009-03-03 15:10:25

    Hirdetés
    Hirdetés

    Web Design & Development Prowebshop