Hirdetés

Rubeóla, napjaink járványa

A rubeóla, vagy rózsahimlő vírus okozta, klasszikus, járványos fertőző betegség. Mindenki hallott róla, közvetlenül vagy közvetve találkozott vele. Enyhe betegség, egy hét alatt a legtöbb esetben spontán gyógyul, éppen ezért hajlamos az ember könnyedén venni.

rózsahimlő, rubeola, fertőző, betegség, járvány, magzati, károsodás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

Valóban igaz, hogy napjainkban a viszonylag újonnan megismert fertőző betegségek - mint a kullancs által terjesztettek - jobban izgalomban tartják az embereket. Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy a rózsahimlő elsősorban terhességben, a magzatot ért fejlődési rendellenességek egyik legfőbb előidézője, melyek napjainkban is ugyanazok, ugyanolyan súlyosak, mint régen, és ugyanolyan gyakran lépnek fel, ha immunitással nem rendelkező terhes nőnél zajlik a betegség.

A magzati károsodások lehetnek szívhibák, halláskárosodás, súlyos agyvelőgyulladás, szemkárosodás, melyek a megszületendő gyermeken láthatók. (Congenitalis rubeóla szindróma.)

A fertőzés a méhlepényen keresztül jut a magzatba, és annyira súlyos lehet, hogy a sorvadt, beteg magzat korai megszületését idézheti elő.

Igaz ugyan, hogy a szülőképes nők 80 százaléka fiatalkorban átesik rubeólán, néha észrevétlenül, és szervezetében kimutatható ellenanyagok vannak, de a fennmaradó 20 százaléka a nőknek veszélyeztetett csoportba tartozik. Ezen változtat a rubeóla-védőoltás, amely 15 hónapos korban a kanyaró-, mumpszvédőoltással együtt adandó be.

A mostani terhesek még nem kapták meg kötelezően a védőoltást, tehát a rubeólás környezet veszélyt jelent rájuk. Aktuális erről most tudni, hiszen hónapok óta járványos méretet öltve jelentkezik a rubeóla fiatal felnőttek, katonakorúak, illetve katonák között. Ezen betegek veszélyt jelentenek környezetükre, hiszen a rubeóla egyik legragályosabb fertőző betegségünk. Fertőzőképessége 80 százalék, vagyis a beteg környezetében lévő nem védett személyek megbetegedési arányát mutatja az említett százalék.

Maga a betegség felsőlégúti gyulladásos tünetek, torokfájás, láz, köhögés, nyaki és tarkótáji nyirokcsomó-duzzanat, kötőhártya-gyulladás fellépte után megjelenő nagyon típusos rózsaszínű, vörös kiütésekkel jár. A kiütések nem, vagy alig viszketnek. Lappangási idő 14-21 nap.

Szövődménye lehet vérszegénység, agyvelőgyulladás, kellemetlen ízületi fájdalmak, gyulladások, bár ezek eléggé ritkák.

A kiütések összetéveszthetők kanyaró, scarlatina és gyógyszer okozta kiütésekkel, a legtöbb esetben ezektől elkülöníthető

Az elkülönítés járványos időszakban nem nehéz, egyébként a vérből szerológiai módszerekkel teljes biztonsággal lehet diagnosztizálni, két vérminta szükséges, 10-14 nap különbséggel.

A vizsgálatot az Országos Közegészségügyi Intézetben végzik. Kívánatos tehát a mostani járvány idején a rubeólás környezetben megfordult terheseknél a szűrővizsgálat elvégeztetése. Ezenkívül ajánlott a pubertás előtt lévő lányok és fiúk újraoltása, és a még védettséggel nem rendelkező fiatal felnőttek vakcinálása is.

Oltás után hónapokig kerülni kell a terhességet, maguk a terhesek nem olthatók, hiszen élő, gyengített vírussal történik az oltás, melyek ilyenkor, ha a magzatba kerülnek, károsíthatják.

Jó tudni, illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rubeóla enyhe betegség ugyan, de szövődménye súlyosan zajlik, és a védettséggel nem rendelkező terheseknél a congenitális (magzati) szövődmények 25-80 százalékban alakulnak ki. Tudni kell tehát, hogy a rubeólás betegek 3 hétig fertőzhetnek, így ne menjenek terhes nők környezetébe.

Ha utólag jut tudomásukra rubeólás személlyel való érintkezés, orvoshoz kell fordulni, illetve a védettséget kimutató vizsgálatra jelentkezni a megyei ÁNTSZ-ben, vagy a fertőzőosztály szakambulanciáján, utóbbi esetben háziorvosi beutaló szükséges. A világra jövő gyermekek egészsége érdekében fontos lépés a rubeóla elleni küzdelem is.

rózsahimlő, rubeola, fertőző, betegség, járvány, magzati, károsodás

2002-07-18 12:42:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop