Olaszországban ugrásszerűen megnőtt a kanyarómegbetegedések száma

Olaszországban az év eleje óta már csaknem annyi kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, mint tavaly egész évben - jelentette be pénteken az olasz egészségügyi minisztérium.

2016-ban 844 ember kapta el a kanyarót, 2017-ben pedig már a 700-at is meghaladta a kanyarós megbetegedések száma március közepéig. Ez több mint háromszoros emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A kanyarós betegek többsége 15 és 39 év közötti, az esetek nagy részét Torino, Róma, Milánó és Firenze régiójában jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium szerint a betegség azok között terjed, akik nincsenek beoltva a vírus ellen. A tárca rámutatott: a jelenség hátterében nagyrészt az áll, hogy egyre növekszik azoknak a szülőknek a száma, akik nem hajlandók beoltatni a gyermekeiket annak ellenére, hogy tudományos bizonyítékok támasztják alá a védőoltások hatékonyságát.

A kanyaró elleni oltás Olaszországban ingyenes, de nem kötelező. 2015-ben 85 százalékra csökkent a kanyaró ellen beoltott kétéves gyerekek aránya, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos oltottsági arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen.

A kanyaró az esetek többségében gyógyítható, nagyon ritkán előfordulhatnak halálos kimenetelű komplikációk. A legutóbbi jelentősebb, 2002-es olaszországi kanyarójárvány óta 18 ezer regisztrált fertőzött közül 15-en haltak bele a betegség szövődményeibe.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unióban Olaszország mellett még Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában terjed járványszerűen a kanyaró.

| Olaszország, kanyaró
2017-03-19 15:25:29


Romániában újabb áldozatot követelt a héten a kanyarójárvány

Romániában az elmúlt héten csaknem 90 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb áldozatot is követelt a járvány, így 22-re emel...


Németországban is ugrásszerűen megnőtt a megbetegedések száma

Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, ...


Romániában jelentősen nőtt a kanyarómegbetegedések száma az elmúlt héten

Romániában az elmúlt héten több mint hétszázzal nőtt a kanyaróban szenvedő betegek száma, ami csaknem négyszerese az elmúlt kilenc hét átlagának.


Kanyaró - Újabb két halálos áldozat Romániában

Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be ...


Romániában 18-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma

Újabb kisgyerek halt meg kanyaróban Romániában, ezzel tizennyolcra emelkedett a halálos esetek száma - közölte pénteken a román média.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^