Hirdetés

Ebola után kanyaró

Jóval több gyerek betegedhet meg kanyaróban és más betegségekben az ebola járványtól sújtott nyugat-afrikai országokban, miután a helyi egészségügyi rendszerek túlterheltsége miatt hónapokra leállt a gyerekkori védőoltások beadása.

kanyaró, védőoltás, oltás, ebola járvány |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint mielőbb átfogó oltási programokat kell indítani az érintett területeken, mert ha az egészségügyi rendszerek talpra állása előtt csap le egy nagy kanyaró járvány, több ezer ember is odaveszhet.

Humanitárius válságok után gyakran tör ki kanyaró járvány, mert a betegség rendkívül fertőző" - magyarázta a kutatást vezető Justin Lessler, a Johns Hopkins Egyetem szakértője. "Nem a kanyaró az egyetlen veszély, amelyet súlyosbított az ebola járvány, és talán nem is ez a legijesztőbb, de olyan kockázat, amely ellen tehetünk valamit" - tette hozzá a szakember.

Libériában már megkezdték a gyermekkori védőoltások beadását. Az UNICEF és az Orvosok Határok Nélkül a helyi illetékesekkel együttműködve nagyszabású kanyaró- és gyermekbénulás-elleni oltókampányt tervez májusra, amellyel több mint 600 ezer, öt éven aluli gyermeket készülnek beoltani. Az ebola helyzettől függően hasonló kampányokat terveznek Sierra Leonéban is.

Lessler csapata azt próbálta felvázolni, hogy mi történne, ha nagy kanyarójárvány csapna le Libériára, Sierra Leonéra és Guineára. A szakemberek szerint az ebola járvány előtt nagyjából 127 ezren betegedtek volna meg egy rendkívül súlyos regionális kanyaró járványban, azonban a gyermekkori védőoltások nélküli hónapokat követően további 100 ezer - főként a gyermekeket érintő - megbetegedéssel és 2-16 ezerrel több halálesettel kellene számolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a 2014 eleje óta Nyugat-Afrikában tomboló ebola járvány halálos áldozatainak száma átlépte a tízezret, de a riasztó adatok ellenére folytatódott a járvány visszaesése.

kanyaró, védőoltás, oltás, ebola járvány

2015-03-16 21:01:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop