Hirdetés

Gennyes agyhártyagyulladás

Meningitis purulentának nevezzük a központi idegrendszerben az agyburok gennyes gyulladását, melyet gennykeltő kórokozók, többnyire baktériumok, ritkábban gombák és bizonyos protozoonok okoznak.

meningitis, agyhártyagyulladás, gennyes agyhártyagyulladás, járvány |

InforMed Hírek15   InforMed | Nagy, M.


Az agyhártyagyulladás lehet savós is, amikor az agyvízben (liquorban) nem gennysejtek, hanem más gyulladásos sejtek szaporodnak fel.

Tünetek

A betegeknél jelentkező bevezető tünetek, panaszok alapján még nem lehet megmondani - tehát nincsenek olyan specifikus tünetek, melyek bizonyíthatók -, hogy gennyes vagy savós agyhártyagyulladás áll fenn. A magas láz, fejfájás, tarkókötöttség, hányás egyaránt megtalálhatóak mindkét formánál.

Diagnózis

A betegség alapos gyanújánál már szükséges elvégezni a gerinccsapolást, amikor a gerincfolyadékban talált sejtek minősége, mennyisége alapján (gennysejtek, egymagvú gyulladásos sejtek) a kórisme felállítható. Ha gennysejteket és baktériumokat is találunk a liquorban, akkor gennyes agyhártyagyulladásról van szó.

Kórokozók, fertőzés forrása

A kórokozók közül: Neisseria meningitidis, Streptocossus pneumoniae, Haemophilus influenzae szerepelnek leggyakrabban a betegség kiváltásában, ritkábban mások is. A kórokozók a külvilágból közvetlenül koponyasérülésnél, de leggyakrabban véráram útján a szervezetben lévő gócokból: középfülgyulladásból, szívbillentyűkről, orr-garat fertőzéseiből, csontvelőgyulladásból és szepsis során jutnak el az agyhártyákra.

Fertőző forrás lehet az egyébként egészséges ember is, aki a torkában, orrában hordozza a kórokozót, ahonnét a légúti váladékkal kikerül és cseppfertőzéssel átterjed más személyekre. Ez a járványos terjedési mód, amely egyes agyhártyagyulladást okozó baktériumokra jellemző, mint a Meningococcus-fertőzés esetében. Csecsemőknél, gyermekeknél, fiatal felnőtt közösségekben fordul elő leggyakrabban, így bölcsődékben, óvodákban, laktanyákban, diákszállókon.

Előfordulás

A járványos agyhártyagyulladás fejlett országokban kisebb ingadozásoktól eltekintve szórványosan szokott jelentkezni, fejlődő országokban, trópusi területeken még ma is komoly járványokat okoz.

A betegség lefolyása

A gennyes agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely halállal is végződhet. Az elhunytak többsége a kora- és újszülöttek és különféle hajlamosító tényezőktől sújtottak, és a rohamosan lezajló formában megbetegedettek közül kerül ki. Nagy veszélyben vannak az alkoholisták, a cukorbetegek, akiknél az alkoholos zavartság és a cukoranyagcsere felborulásakor észlelt zavartság késlelteti a meningitis hasonló tüneteinek felismerését, és emiatt későn kerülnek a betegek kezelésre.

Kezelés

A gennyes agyhártyagyulladás jól gyógyítható antibiotikumokkal, korszerű tüneti szerekkel, de fontos a korai felismerés, a gondos intenzív körülmények közötti kezelés, amely minden esetben kórházi, fertőzőosztályos elhelyezést igényel, légzészavarok esetén intenzív osztályos gépi lélegeztetés szükséges.

A betegség bevezető tünetei: láz, fejfájás, tarkókötöttség, követheti ingerlékenység, eszméletzavar, eszméletlenség, görcsök, légzési zavarok. Mindezek súlyosbodhatnak. A helyesen alkalmazott kezelés hatására azonban néhány nap után javulhat a beteg.

Heveny szakban szövődmények fenyegetnek, agytályog, fertőzéses trombózis, összenövések. Késői következmények lehetnek epilepszia, halláskárosodás, szellemi funkciók csökkenése, magatartászavarok. Sajnos halálos a heveny szakban néhány százalék is lehet.

A megelőzés lehetőségei

Védőoltás elérhető, sőt, ajánlott egyes agyhártyagyulladás kórokozói mint a Heamophilus és Pneumococcus ellen. A felső légúti, fülészeti bakteriális fertőzéseket hatékony antibiotikummal kell kezelni, tehát a gócokat fel kell számolni. A betegek környezetében élőket szükséges megfigyelni, szűrni a szóban forgó kórokozat (orr-, torokváladék-vizsgálat).

Ha a járványos forma áll fenn, vagyis Meningococcust találnak, nagy gondot kell fordítani a fertőzés továbbvitelének megakadályozására. Jelenteni kell az esetet a járványügyi osztálynak, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

A beteggel érintkezett személyeket antibiotikumos védelemben kell részesíteni. Elsősorban közösségben fellépett fertőzésnél alkalmazandó és a szervezet védekezőképességét fokozó vitaminokat is kell adni.

A beteget vagy gyanús személyt azonnal el kell különíteni, fertőzőosztályra szállítani. Járvány esetén egészségügyi zárlatot (karantént) kell elrendelni, a veszélyt jelentő személyek számára, általában ez a betegség lappangási idejéig szokott érvényben lenni.

A higiénés előírásokat fokozott odafigyeléssel gondosan be kell tartani. Gyakori, lehetőleg fertőtlenítő kézmosás, szájmaszk viselése, fertőtlenítőszerekkel való mosás, mosogatás szükséges. A járványügyi szakemberek állandóan ellenőrzik a rendeletek, előírások betartását. Az előírások betartásához nagy szükség van a hozzátartozók megértésére, türelmére, hiszen a járvány terjedésének megakadályozása függ tőle.

Még fokozottabban kell figyelni a betegségre olyan időszakban, amikor más fajta hasonló tünetekkel induló betegség is jelen lehet, mint például az influenza. A nagyobb
közösséget hasznos ilyenkor elkerülni. A betegek ne menjenek iskolába, munkába, szórakozóhelyekre. Orvoshoz kell fordulni, főleg akkor, ha súlyosabb és elhúzódó a
betegség. A kezelőorvos eldönti, hogy mikor kell kórházba utalni a beteget


meningitis, agyhártyagyulladás, gennyes agyhártyagyulladás, járvány

2018-11-22 17:36:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop