Hirdetés

Az emésztőszervek betegségei

Hasonló módon zajlanak, mint az újszülöttkorban, s a teendők is hasonlóak, azonban egy jelentős különbség mégis van. A csecsemők, különösen az idősebb csecsemők már nem vagy már nem csak szopnak. Ez rontja a védekező képességüket a bélfertőzések ellen.

bélfertőzések |

Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.

Ugyanis az anyatej tartalmaz olyan ellenanyagokat, amelyek megvédik vagy segítik a csecsemőt főleg a baktériumok okozta bélfertőzések elleni védekezésben. (Egyébként az újszülöttkornál említett galambok által Salmonellával fertőzött baba anyatej hiányában már nem szopott: ez is egy döntő érv a szoptatás mellett.)

A baktériumok által okozott bélfertőzések között itt lehet megemlíteni a vérhas-, és a nálunk szerencsére nem jellemző kolera megbetegedéseket és az egyre gyakoribb, Campylobacter jejuni nevű baktérium által okozott bélfertőzést, hasmenést.

Hogyan diétáztassuk a csecsemőt?

Kétfelé kell választani a diéta megtervezését. Hányás esetén, még ha ez hasmenéssel társul is, előbb a hányást kell megszüntetnünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy lehetőséget adunk a gyomor regenerálódására, pihentetésére. Ilyenkor, amíg a hányás biztonsággal meg nem szűnt, nem tudunk a hasmenést fogó, a toxikus anyagokat megkötő diétás ételeket (vizes sárgarépa, krumplipüré - saját főzőlevükkel összetörve - reszelt alma, Oriza) adni, mert ezek még nehezen emészthetők a gyomornak. Ilyenkor a cél, hogy folyadékhoz és kalóriához juttassuk a beteget. Erre a célra a legjobban megfelelőbb a cukros tea, de ekkor még citrom nélkül. Csak ha már 5-6 órája nem hányt a csecsemő, akkor lehet óvatosan, fokozatosan kipróbálni ezek adását.

A bélfertőzésben szenvedő baba ne kapjon tejet vagy tejcukrot tartalmazó tápszert, ugyanis a tejcukor felszívódása sérül legelőször.

A gyorsabb gyógyulás érdekében, s hogy ne legyen visszaesés, ezt a szigorú diétát a megszokott állagú székletig meg kell tartani.

Nem fog-e éhezni a csecsemő? Ha sikerül elég cukros teát itatni, majd a fenti ételekből adni, akkor nem. Viszont ha sietünk a diéta feloldásával, tovább húzódik a betegség. Lehet, hogy egy darabig szívesen eszik a baba - míg az elhibázott ételek nyomán az ismételten fellépő hascsikarások miatt el nem megy a kedve az evéstől -, de miután nem tudja megemészteni és felszívni a tápanyagokat, hiába eszik, valójában éhezni fog.

Hányás esetén hol szokták a legtöbb hibát elkövetni? Tapasztalatom szerint a legtöbb szülő tudja, hogy a hányáskor folyadékot veszít a csecsemő, ami igen veszélyes lehet. Fél, hogy kiszárad a baba, ezért rögtön a hányás után jól megitatja. Szerencsés esetben teával, de sajnos néha azt tapasztalom, hogy tartósítószert tartalmazó gyümölcslével vagy tejjel. Emiatt viszont rövid időn belül újra hányni fog - ezzel azt lehet csak elérni, hogy nemcsak az ivásszünet miatti folyadékhiány következik be, hanem még az igen fontos, a szervezet vegyhatásáért felelős Na-ionokat is veszít a gyermek, sőt a gyomorváladékkal további folyadékot is kihány.

Ha ezt elég "következetesen" csináljuk, ebből az ördögi körből ki sem tudunk törni, a gyomornak nincs ideje megnyugodni, és egyenes következmény lesz a kiszáradás, a kórházba szállítás. Tapasztalatom szerint a kiszáradás veszélye miatt kórházba került csecsemők a következő módon végül is elkerülték az infúziót, a vénába juttatott cukros, sós folyadék adását:

1. A hányást követő 1-1,5 órában még teát se adjunk. Ennyi időt ki lehet bírni étlen-szomjan - pláne ha ez éjszaka van, amikor amúgy sem szokott enni a csecsemő.

2. Ha ismétlődik ez idő alatt a hányás itatás nélkül is, akkor onnan számítsuk az 1-1,5 órát.

3. Az előzőleg elkészített - decinként 2 kk cukrot és egy csipetnyi sót tartalmazó - hideg teából adjunk egyelőre csak 1-2 kávéskanállal. Várjunk 10-15 percet és ismét adjunk 1-2 kávéskanál teát. Így ismételjük 1-2 órán keresztül, s csak utána, ha megszűnt a hányás, adjunk eleinte kicsit több teát, majd egyre gyakrabban. Ne adjuk a nagyobb csecsemőnek a kezébe a poharat vagy cumisüveget, mert akkor nagyobb mennyiséget ihat egyszerre, ami növeli a hányás veszélyét. A szülő is csak kanállal adja a teát, mert így jól láthatóa mennyiség és követhető, hogymennyit ivott a gyerek!

Mit ehet a beteg csecsemő?

Mint általában a beteg gyermekeknek, nekik is rosszabb az étvágyuk, a sok köhögéstől és a lenyelt, felköhögött váladék miatt könnyen hánynak. Ezért ilyenkor nem szabad erőltetni a szopást, az evést. Rá lehet bízni a babára, hogy mennyit és mit akar enni.

Arra viszont törekedni kell, hogy folyadékhoz és könnyen emészthető tápanyaghoz, kalóriához jusson. Erre a célra nagyon jól megfelel a máskor nem kívánatos cukros tea vagy forralt vízből készített cukros limonádé.

Ne készítsék a teát vagy a limonádét tartósítószert tartalmazó citromlével, hanem csak friss citrom levével.

A cukor emésztése, felszívása, hasznosítása nem igényel komoly munkát az emésztőszervektől, nem terheljük a beteg csecsemőt. Szerencsére az esetek nagy részében ők maguk igen jól érzik ezt, s étvágytalanságuk mellett azért elég sok teát, limonádét isznak meg, ami fedezi kalóriaszükségletüket.

Az természetes, hogy ilyenkor az egyéb tápanyagok (fehérje, zsír) bevitele elégtelen, de a gyermek gyógyulásával párhuzamosan az étvágya is visszatér, szinte jobb is lesz, mint a betegség előtt, pótolja a veszteségeit.

bélfertőzések

2003-01-07 11:21:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop