Hirdetés

Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongást túlzott szorongás jellemzi, amikor a gyermek otthonától távol vagy elkülönítve van olyan személyektől, akikhez szorosan kötődik. A szeparációs szorongás bizonyos mértéke még normális, és majdnem minden gyermekben, különösen csecsemőkben és kisdedekben előfordul. A szeparációs szorongás mint betegség azonban mértéktelen szorongás, amely tovább tart, mint ami a gyermek fejlődési szintjén elfogadható lenne. Bizonyos, az élethez hozzátartozó megpróbáltatás, például rokon, barát vagy kisállat halála, költözködés, valamint iskolaváltás általában kiválthatja a betegséget.

szeparációs szorongás, gyermek |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Tünetek

A szeparációs szorongás legalább egy hónapig tart és jelentős szomorúságot vagy pszichés zavart okoz. A szorongás időtartama a súlyosságot tükrözi. A beteg gyermekek nagy bánatot élnek meg, amikor elszakadnak az otthontól vagy azoktól az emberektől, akikhez kötődnek. Gyakran tudniuk kell ezeknek az embereknek a hollétéről és teljesen leköti őket az aggódás, hogy valami szörnyűség történik velük. Az önálló közlekedés kellemetlen számukra, visszautasítják az iskolába járást és a táborozást, valamint a barátjuk otthonának felkeresését vagy azt, hogy ott aludjanak. Néhány gyermek képtelen egyedül lenni a szobában, ráakaszkodik a szülőkre vagy folyamatosan követi őket mindenfelé a ház körül.

Gyakoriak a lefekvés körüli nehézségek. A szeparációs szorongásos gyermekek ragaszkodnak hozzá, hogy valaki a szobájukban legyen amíg elalszanak. Rémálmok - például a család elpusztulása tűz vagy más katasztrófa során - kapcsán derülhetnek ki a gyermek félelmei.

Kezelés

A gyermek gyakran kerüli az iskolát, ezért a kezelés közvetlen célja annak elérése, hogy a gyermek visszamenjen az iskolába. Gyakran elegendő a támogató kezelés, különösen ha ezt a szülők és tanárok is elősegítik. Súlyosabb esetekben szorongásellenes gyógyszerek és antidepresszánsok lehetnek hatásosak. A gyermekek kis részénél súlyos tünetek alakulnak ki, s ez kórházi kezelést tesz szükségessé.

szeparációs szorongás, gyermek

2009-02-26 10:48:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop