Nem hibáztam... - Remény írás és olvasási nehézségekkel küzdőknek

Szakemberek végre felfedezték a legaszténia valós okát, s olyan programot dolgoztak ki, amely gyerekeknek, de akár felnőtteknek is segít a hibák leküzdésében...

írásnehézség, olvasás, legaszténia | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):29-29   Celsus Kft. | Mercz, M.
A gyerekek 3-6%-a nyelvi fejlődését tekintve néhány éves lemaradással küzd hasonló korú társaival szemben, bár intelligenciahányadosuk és hallásuk megfelel az átlagosnak.

Sokan közülük legaszténiássá válnak: sok-sok gyakorlás ellenére is olvasási, illetve helyesírási nehézségekkel küzdenek egész életen át, ez pedig komoly gondokat okoz egy kommunikációcentrikus társadalomban.

Frekvenciaváltás

A probléma megoldását szorgalmazó kutatásokat és erőfeszítéseket mára végre siker koronázta. A New Jersey-beli Rutgers Egyetem neurológusa, Paula Tallal felfedezte, hogy a beszédhibákat, illetve a később kialakuló írási és olvasási nehézségeket az okozza, hogy a gyerekek nem értik meg a szavak bizonyos részét, mert azok túl gyorsan váltanak az egyik frekvenciáról a másikra.

A neurológus a megoldást is megtalálta: a gyerekek számára megkülönböztethetetlen szótagokat technikailag úgy kell átalakítani, hogy azoknak lassabb, nyújtottabb legyen a frekvenciája. Ez lehetséges például egy kazetta segítségével, amelyet a szokásosnál lassabban játszunk le. A 40 milliszekundumos frekvenciát 80-asra kell nyújtani. Ilyen egyszerű a megoldás!

Ledolgozható hátrány

A frekvencianyújtással a gyerekek, de a felnőttek is határozottan meg tudják különböztetni a szótagokat, a szavakat, és bizonyos tanulási program segítségével lassan orvosolhatják nyelvi nehézségeiket.

Annak, aki eddig a kommunikációs területen problémákkal küzdött, rengeteg időt és erőfeszítést kellett befektetnie ahhoz, hogy előrelépéseket tehessen. Mindez most megváltozhat. Paula Tallal felismerésének gyakorlati megvalósítása igen egyszerű. Az érintettek hangjátékokat hallgatnak, s eközben nyújtott beszédű utasításokat kell követniük. Olyan komputerjátékokat is játszanak, melyekben bónuszpontokat kaphatnak, ha különbséget tesznek hasonló hangzású szótagok között.

A gyakorlás során - az egyén fejlődésétől függően - a nehézséget okozó szótagok és szavak nyújtásfázisát egyre inkább lerövidítik, mígnem azok a normális beszédgyorsaságban hangzanak el. A programban részt vevő gyerekek négyheti gyakorlás után nyelvi fejlődésükben kétéves ugrást tesznek!

Zavar a fejlődésben

Nagyon biztató ebben a programban, hogy a javulás tartós, a fejlődés az intenzív munkának tehát nem csak aktuális, rövid ideig tartó eredménye. Ebből arra következtethetünk, hogy a gyakorlatok az agyat valóban pozitívan és maradandóan befolyásolják. A legaszténiások agya komplikáltan „gondolkodik”. Az agynak azok a részei, amelyek a látásért felelősek, nem tudnak megfelelően kommunikálni a nyelvi központtal. Ennek több oka is lehet, de valószínűleg a korai gyerekkorban keletkezhetett zavar az agy érési/fejlődési folyamataiban. A legaszténiát eddig megoldani kívánó programok elsősorban vizuális segítségre építettek és kevésbé voltak hatékonyak.

Legaszténiára utaló jelek
  • az érintett lassan és hibásan olvas
  • a betűket csak nehezen tudja szavakká összevonni
  • könnyen felcseréli a hasonló hangzású szavakat
  • írás közben szokatlanul sok hibát ejt.
M. M.
| írásnehézség, olvasás, legaszténia
2006-09-25 12:52:23


A koleszterinszint csökkentők hatásosak a tanulási nehézségek esetén is

A tanulási nehézséggel küszködők számára jó hír, hogy a lovastatin nevű koleszterincsökkentővel igen jó eredményeket lehet elérni tanulási nehézségek esetén.


Tanulási zavarok

A tanulási zavarokban szenvedő gyermekek képtelenek a tudás és információk megszerzésére, megtartására és széleskörben történő használatára. Okai a figyelem,...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^