A diszlexia magyarázata

A legújabb kutatások feltárták azt, hogy miért okoz nehézséget a diszlexiás gyermekek számára, hogy egy zajos szobában odafigyeljenek a beszédre.

diszlexia, koncentráció | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A diszlexia egy gyakori nyelvi tanulási probléma, ami a helyes olvasást, betűzést vagy írást nehezíti meg. Nincs kapcsolatban az intelligenciával. Az eddigi vizsgálatok kimutatták azt is, hogy diszlexiás betegnek nehézséget jelent meghallani valamit, ha sok a háttérzaj, ennek azonban nem tudjuk az okát.

A legújabb felfedezések azonban arra utalnak, hogy diszlexiás betegeknél az agy azon része, ami a zajos környezetben való beszédfelismerésért felelős, képtelen a bejövő jeleket finomítani, élesíteni. Az ismétlődő jelek felismerése és kiemelése pedig alapvető feladat a zajos környezetben való beszédfelismerés során. Ezt a feladatot az agytörzs automatikusan elvégzi, én ennek köszönhető, hogy felismerünk egy hangot például egy zajos osztályteremben.

A mostani vizsgálat során jól és rosszul olvasó gyermekek agyi aktivitását vizsgálták. A gyermekek fülhallgatót viseltek, amin időnként egy hangot hallottak, miközben egy videót néztek. Az első teszt során a hang szabályosan ismétlődött, második alkalommal viszont véletlenszerűen hallatszott más hangokkal együtt. Elektródákkal vizsgálták az agy reakcióját a hangokra.

„Ahogy a gyermekek a videót nézték, a jól olvasók hallórendszere fokozatosan ráhangolódott a vizsgált hangra. Ezzel szemben a rosszul olvasóknál nem lehetett megfigyelni ezt a fókuszálást” – mesélte az egyik kutató.

Az is kiderült, hogy a nem diszlexiás gyermekek zajos környezetben ügyesebben ismételnek meg hallott mondatokat. Érdekes azonban, hogy a véletlenszerűen leadott hangokkal való vizsgálat során a diszlexiás gyermekek mutattak jobb agyi aktivitást.

Ezzel valamivel közelebb kerültünk annak a megértéséhez, hogy miért jelent nehézséget az irreleváns zajok kizárása diszlexiás gyermekek számára. Egy objektív vizsgálati lehetőségről van szó azoknál, akik számára nehézséget jelent az olvasás, de segítséget jelenthet a tanároknak is, akik közelebb ültethetik a problémás gyermekeket, hogy a zajos osztályban jobban hallják a tanítást.

WebMD
| diszlexia, koncentráció
2009-11-30 13:04:20


Segítség diszlexiásoknak

Nagyobb betűközzel jelentősen javítható a diszlexiások olvasása, akik így gyorsabban és pontosabban olvasnak - állapították meg vizsgálataikban a Pádua-i Egyetem kuta...


A dadogás kezelése

Egy amerikai pszichiáter, aki maga is dadog, újfajta szempontból közelíti meg a népesség körülbelül egy százalékának életét megkeserítő jelenséget.


Logopédia európai napja - középpontban a szerzett idegrendszeri zavarok miatt kialakult beszédzavar

Fórumokkal, interaktív programokkal, beszédszűréssel és tanácsadással várják az érdeklődőket a logopédia európai napja alkalmából, amelyet március 6-án tartanak ...


A logopédia napja - Ingyenes beszédszűrés és tanácsadás Budapesten

A logopédia európai napja alkalmából ingyenes beszédszűrést és tanácsadás tart a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat március 6-án Budapest egész területén, 24 tagi...


Az agyi kapcsolódás problémája okozhatja a diszlexiát

Két agyi régió közötti kapcsolódási hiba okozhatja a diszlexiát egy tanulmány szerint, amely új megvilágításban vizsgálja a világ népességének 10 százalékát ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^