Hirdetés

ADHD és elhízás

Egy kutatás kapcsolatot vél felfedezni a figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség (ADHD) és az elhízás között.

figyelemzavar, ADHD, elhízás |

InforMed Hírek12   InforMed


A londoni Imperial College kutatócsoportja közel 7 ezer finn gyereket vizsgált a tanáraik és a szüleik által kitöltött kérdőívek alapján. Megállapították, hogy a 8 éves gyerekek, akiknek 9 százaléka ADHD tüneteket mutatott, többnyire elhízott 16 éves korára. A viselkedési zavaros gyerekek sokkal kevésbé voltak fizikailag is aktívak serdülőkorukban.

Az is kiderült, hogy a tizenévesek körében is van kapcsolat a viselkedési rendellenesség és az elhízás, illetve az inaktív életmód között.
  • Az elhízás egyre súlyosabb probléma, amire oda kell figyelni a gyerekek és a fiatalok körében – mondja a kutatás vezetője, Alina Rodriguez professzor - ez különösen fontos az ADHD-s gyerekeknél.

  • Úgy tűnik, a legjelentősebb tényező a mozgás hiánya. Úgy véljük, hogy ha az ADHD-gyerekeket nagyobb fizikai aktivitásra sikerül ösztönözni, javul a viselkedési zavar, és egészséges lenne a testsúlyuk is.
A brit közegészségügy adatai szerint a 2-15 évesek mintegy 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és az iskolás gyerekek 2-5 százaléka érintett az ADHD-ben.

A rendellenességet általában 3-7 éves kor közt diagnosztizálják, gyakoribb a fiúk, mint a lányok között. Bár gyógyítani nem lehet, a tünetek gyógyszerrel, iskolai és szülői támogatással csökkenthetők.

Forrás: netdoctor

figyelemzavar, ADHD, elhízás

2014-03-15 17:06:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop