Hirdetés

Urológiai fejlődési rendellenességek

A nemi szervek fejlődési rendellenességei csaknem mindig korrekcióra szorulnak, melyet urológus, gyermek-urológus végez. A korai diagnózis, és a megfelelő időben történő kezelés (gyógyszeres, illetve műtéti) nagyon fontos. Itt csak a leggyakoribb rendellenességeket tárgyaljuk.

húgycső, hímvessző, fejlődési rendellenesség, urológia |

InforMed Hírek14   InforMed | Bénes, T.


Fitymaszűkület

A fityma belső lemeze, és a makk közötti sejtösszenövés a születés után kisebb-nagyobb mértékben mindig jelentkezik. A szobatisztaság elérése előtt csak gyulladás esetén ajánlatos megszüntetni, addig a makkot védi a széklettől.

Újszülötteknél a fityma általában szűkebb, és csak később, a makk növekedésével tágul ki. Ha a későbbiekben sem húzható hátra, beszélünk fitymaszűkületről, mely lehet olyan kifejezett, hogy a vizelést is akadályozza, a fitymazsák ballonszerűen felfúvódik pisiléskor. Visszatérő gyulladás is kialakulhat. Megoldása a körülmetélés.

A rövid fitymafék gátolhatja a fityma hátrahúzását. Panaszt későbbi életkorban, a nemi élet során okoz. Egyszerű beavatkozással korrigálható.

Veleszületett húgycsőszűkület

Ilyenkor a húgycsőnyílás gyakran csak gombostűfejnyi, mely a vizeletürítést akadályozza, ezért haladéktalanul, mielőtt felső húgyúti eltérést okozna, szükséges a műtét.

Rendellenes helyzetű húgycsőnyílás (hypospadiázis)

A külső nemi szervek leggyakoribb fejlődési rendellenessége a hypospadiázis. Ilyenkor a húgycsőnyílás nem a makk végénél van, hanem a hímvessző elülső részén. A húgycső nyílhat a makkon, a fitymazsáknál, a hímvesszőn, a hímvessző-herezacskó átmenetnél, a herezacskón, valamint a gáton. A hímvessző általában lefelé görbül, melyet a hiányzó húgycsőszakasznál levő heges köteg okoz.

A húgycsőnyílás nemegyszer szűkebb a kelleténél, ehhez még a fityma hasadtsága is társulhat, a fityma elöl hiányzik, hátul túlteng. A rekonstrukciós műtétet ajánlatos az iskoláskor előtt elvégezni.

Sorvadt here

Csak kicsi, borsónyi képlet fejlődik ki. Az egyéb képletek épek lehetnek. Hormonkezelés jöhet szóba.

Rejtettheréjűség

Ha a here nem száll le időben a herezacskóba, és a hasüregben marad rejtettheréjűségről beszélünk. Ha a here a lágyékcsatornában elakadt: retencio testis.

Az eltérés lehet egy-, illetve kétoldali, utóbbi általában örökletes. Az egyoldali gyakran mechanikus okra vezethető vissza. Az állapot a here fejlődési rendellenességével is társulhat.

A here normális működése csak a herezacskóban levő herénél várható, ezért a herét 2-3 éves korig le kell juttatni. Általában hormonkezeléssel kezdünk. Ennek eredménytelensége esetén, vagy ha eleve mechanikus ok észlelhető, műtéttel a here lehelyezése szükséges.

Nem kell kezelni az ingaherét. Ilyenkor az egyébként ép és normális helyzetű herét az ingerlékenyebb herezacskó-izomzat nyomja fel.

Lágyéksérv és herevízsérv

Aránylag gyakori gyermekkorban, de ezek általában maguktól megszűnnek. Műtét csak feszülő herevízsérv esetén szükséges, vagy ha hosszabb idő után sem szűnik meg.

A herevisszér-tágulat oka a vénás elfolyás akadályozottsága, hajlam is kimutatható. A hímivarsejtek termelését a későbbiekben hátrányosan befolyásolhatja, ezért esetleg műtét javasolt.

A mellékherénél és az ondózsinórnál elhelyezkedő ciszta, spermatokele csak panasz esetén igényel műtétet.

húgycső, hímvessző, fejlődési rendellenesség, urológia

2017-11-29 09:43:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop