Hirdetés

Transformers-kéz

Háromdimenziós nyomtatással készült bionikus kezet kapott egy hatéves amerikai kisfiú. A művégtagot a Louisville-i Egyetem hallgatói alkották. A hallgatóknak az e-NABLE önkéntescsoport segített, akik művégtagokat terveznek és nyomtatnak. Bionikus, vagyis az élő szervezet működését követő művégtagról van szó.

bionikus kéz, háromdimenziós nyomtatás, művégtag, Lucas Abraham, kéz fejlődési rendellenesség |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kentuckyi Lucas Abraham kéz fejlődési rendellenességgel született. A kisfiú kétéves kora óta arra vágyott, hogy kezét rendesen használhassa."Ez jobb, mint bármilyen karácsonyi ajándék, amit eddig kaptam" - mutatta föl új kezét Lucas az egyetem sajtótájékoztatóján. A kisfiú keze volt az első, amelyet gyermeknek készítettek.

A nyomtatásos technológia jelentősen csökkenti a gyártás költségeit. A felhasznált műanyag a Lego-kockák anyagához hasonló, tehát többféle színűt lehet belőle készíteni. A gyerekek szeretik, mert olyanok lesznek tőlük, mint a Transformers-figurák, és szeretnek dicsekedni a "hardverükkel" – mondta a kutatás vezetője.

A fiú méreteire három kezet alkottak, amelyek műanyagból, bőrből és kábelekből készültek. Kettő Lucasé, egyet az egyetem tartott meg.

Percekkel azután, hogy a gyerek megkapta a bionikus végtagot, már el tudta vele kapni a labdát. Az iskolában is viselte, kezet rázott és pacsizott az osztálytársaival. Lucas annak is örült, hogy énekórán össze tudja majd ütni a cintányérokat.

Nagymamája szerint a kisfiú sokkal magabiztosabb azóta, hogy az új kezet használja. Augusztusban ő írt az egyetemnek, hátha tudnak segíteni az unokáján.

bionikus kéz, háromdimenziós nyomtatás, művégtag, Lucas Abraham, kéz fejlődési rendellenesség

2015-12-11 11:21:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop