Hirdetés

Nyomtatott légcsőimplantátum mentette meg három kisgyerek életét

Sikerrel kezeltek életveszélyes légzészavarral született kisgyerekeket 3D nyomatóval készített légcsőimplantátummal jelentették be amerikai tudósok.

3D nyomató, légcsőimplantátum, tracheobronchomalacia, TBM |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Nemzedékek óta végzetes betegség gyógyítása sikerült ezzel a módszerrel - közölte telefonos sajtótájékoztatóján Glenn Green, a Michigani Egyetem gyermek fül-orr-gégészeti professzora.

Légúti implantátumot először három éve ültettek be egy kisgyerek szervezetébe. Green elmondta, hogy a kisfiú meggyógyult, a beültetett anyag - alkalmazkodva az azt körülvevő szövetekhez - felszívódott.

A kezelést megelőzően mindhárom kisgyerek - a legkisebb három, a legidősebb 16 hónapos volt - ugyanabban az életveszélyes betegségben szenvedett. A tracheobronchomalacia (TBM) légúti fejlődési rendellenesség, mely miatt a légcső annyira gyenge, hogy időszakosan összeomlik, ezzel fulladást okoz. A kór gyógyíthatatlan volt, az életkilátások csekélyek.

Mindhárom kisgyerek hónapokat töltött intenzív osztályon, géppel lélegeztették őket, de még így is előfordult, hogy az újraélesztés mentette meg az életüket - fejtette ki Green.

„Egyiküknek megállt a szíve, ahányszor étel jutott a gyomrába, egy másik baba immunrendszere annyira legyengült, hogy a legkisebb megfázás is életveszélyes lett volna” - mutatott rá a professzor.

A rendszeresen összeomló légutak megtámasztására és nyitva tartására a kutatók 3D nyomtatással előállítható légcsőimplantátumot terveztek, mely igazodott a kis páciensek testéhez.

A speciális műanyagból nyomtatott implantátumok porózus csövecskék voltak, melyeket a beteg légúthoz lehetett rögzíteni, majd veszélytelenül felszívódtak.

A műtét után a légutak növekedését CT- és MRI-vizsgálatokkal követték. Az eszköz lehetővé tette a kisgyerekek légútjainak fejlődését és semmiféle szövődményt nem okozott.

„A gyerekek már családjaikkal élnek, a hétvégéket nem kell kórházi ágyon tölteniük” - tette hozzá Green. Kutatócsoportjának tanulmánya a Science Translational Medicine című amerikai szaklap új számában jelent meg.

3D nyomató, légcsőimplantátum, tracheobronchomalacia, TBM

2015-05-02 19:06:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop