Hirdetés

Molekuláris hiba okozza a keringési zavart

Minden 10000 újszülött közül hat nyitott ductus arteriosussal születik, mely kezelés nélkül végzetes lehet. Beverly Koller és kollégái az Észak-Karolinai Egyetemen azonosították az egyik legfontosabb molekuláris hibát, mely a fejlődési rendellenességet okozza.

születés, ductus, arteriosus, prosztaglandin, vezeték, molekuláris, hiba, EP4, prosztaglandin, szint, Botall, vezeték, ductus, Botalli |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Cole, H.

Az ember élete első kilenc hónapját víz alatt, pontosabban a magzatvízben tölti. De születés után csaknem azonnal áTváltunk a szárazföldi létre. Az első légvétellel az újszülött többé nem az anya véréből kapja a méhlepényen keresztül az oxigént, hanem lélegzeni kezd saját tüdejével.Ez drámai pillanat mert a vérkeringés teljesen átrendeződik. Az embrió vére a jobb szívfélt elhagyva útban a tüdő felé, kikerüli a tüdőt egy éren keresztül, melynek neve ductus arteriosus (artériás vezeték).A születés után azonban a vérnek el kell jutnia a tüdőbe, hogy oxigént vegyen fel. A megszületés pillanatában tehát a ductus arteriosusnak el kell záródnia.

Koller egereket vizsgált, amelyek születés után elpusztultak, mert a vezeték nem záródott el. Ezeknél az egereknél az EP4 nevű molekula hiányzott, amely a vérben lévő prostaglandin hormonszerű jeleire válaszol. Az EP4 nélkül az egér nem észleli a prosztaglandin szint változását, ennek következtében az ér nem záródik el.

A kutatók tudják, hogy a nyitott vezetékkel született csecsemők számos még nem azonosított genetikai hibával születnek, melyek együttesen okozzák a ductus arteriosus nyitvamaradását. Ezek a megfigyelések is bizonyítják a prosztaglandinok fontos szerepét a szülési folyamatban. A vajúdás alatt az anyában és a magzatban is magas a prosztaglandin szint. Az egér és a patkány nem tud szülni, ha a prosztaglandin működést gátoljuk. Lényeges mellékhatásuk a szülési fájdalom.

Koller vizsgálatai szerint a prosztaglandinok a szülés irányításában kulcsszerepet játszanak. Ha magas a prosztaglandin szint, serkenti a vajúdást az anyában és nyitva marad a ductus arteriosus a magzatban. A vajúdás végén leesik a vérszint, ezt észleli az EP4 és a vezeték véglegesen elzáródik.

A természet azonban nem tesz fel mindent egy lapra. A vezeték elzáródása két lépcsőben megy végbe és több jel alapján működik. Az újszülött első légvételével a vér oxigénszintje gyorsan emelkedik. Ez a vezeték reflexes összehúzódását váltja ki, és így a vér kénytelen a tüdőbe áramlani. A vezeték izomösszehúzódása visszafordítható folyamat, a végleges elzáródást a sebgyógyuláshoz hasonlóan sarjszövet képződése teszi lehetővé. Ekkor véglegesen megtörténik az áttérés a vizi életről a szárazföldi létre. Az EP4 és a prosztaglandinok valószínűleg a vezeték végleges elzárásában játszanak szerepet.

Megjelent: Nature News Service

születés, ductus, arteriosus, prosztaglandin, vezeték, molekuláris, hiba, EP4, prosztaglandin, szint, Botall, vezeték, ductus, Botalli

2002-07-31 18:57:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop