Hirdetés

Alzheimer-gyógyszerrel a Down-kórosok is kezelhetők

Egy gyógyszer, amely eddig az Alzheimer-kóros betegeken segített, valószínűleg javítja a felnőtt Down-kórosok összpontosítási és beszédkészségét is.

Down-kór, Alzheimer-gyógyszer, Aricept |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Az Ariceptet az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala (FDA) még három évvel ezelőtt fogadta el az Alzheimer-kór kezelésére. A gyógyszertesztek során az Aricept enyhe javulást idézett elő a korai stádiumban lévő betegek kognitív képességeiben.

Most a The Lancet orvosi szaklap cikke szerint négy Down-kóros beteget is Aricepttel kezeltek, és ennek hatására javulás állt be "kommunikációjukban, önkifejezésükben, koncentrációjukban és hangulatukban".

Dr. Priya S. Kishnani és munkatársai, a durhami Duke University Medical Center Down-kór szakértői azért próbálták ki az Ariceptet, mert az Alzheimer- és a Down-kór tünetei sokban hasonlítanak.

A Down-kór genetikai rendellenesség, amely lassítja a fizikai, szellemi fejlődést és a nyelvi készségek kialakulását. Évente megközelítőleg 4000 Down-kóros gyermek születik az Egyesült Államokban, tudtuk meg a kalamazoo-i Down Syndrome Resource League illetékeseitől.

A négy résztvevőt - három férfi, 24, 27 és 64 évesek és egy 38 éves nő - átlagosan kilenc hónapig kezelték Aricepttel. A két idősebb betegnél már dementiát is diagnosztizáltak, ami a Down-kórosokra jellemző, és gyakran már fiatalabb korban is előfordul.

A kutatók hat hónappal a kezelés után alaposan megvizsgálták a betegeket, és mindegyiküknél javulást tapasztaltak, különösen a fiatalabb férfiaknál. Súlyos mellékhatást nem észleltek.

Dr. Kishnani jelenleg felnőtt Down-kórosokat keres egy szélesebb körű teszteléshez, amelyben már placebókontrollt is alkalmaznak.

"Ezek ígéretes eredmények, de korai lenne még bármit is kijelenteni a gyógyszerről" - mondta dr. Kishnani.

Dr. Brian Chicoine, a glenview-i Lutheran General Hospital Down-kór központjának vezetője is egyetért ezzel.

"Tudjuk, hogy a Down-kóros és az Alzheimer-es betegek is kolinerg-hiányban szenvednek" - mondta azokra az enzimekre és proteinekre utalva, amelyeknek fontos szerepük van az idegi impulzusokat továbbító acetilkolin előállításában. Az acetilkolin a Down-kórosoknál és az Alzheimer-kórosoknál is nagyon alacsony szinten van.

Az Alzheimer's Association adatai szerint az Aricept már sokkal kevésbé hatékony a betegség előrehaladottabb stádiumaiban.

Dr. Chicoine is placebókontrollos teszteket tervez az Aricepttel Down-kórosok bevonásával. Tervei szerint még az idén 20 beteggel kezdenék a kutatásokat.

Megjelent: Medical Tribune News Service

Down-kór, Alzheimer-gyógyszer, Aricept

2002-07-31 23:43:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop