Hirdetés

A biológiai szülők állítják: nem tudtak a Down-szindrómás babáról

Az ausztrál biológiai szülők állítják: nem tudtak a thaiföldi béranyától született Down-szindrómás babáról, csak egészséges ikertestvéréről, akit magukhoz is vettek - adta hírül hétfőn az ausztrál média.

Down-szindróma, béranya, fejlődési rendellenesség, bulvár |

MTI Hírek11

Névtelenséget kért ugyan, ám felbukkant a Gammy nevű kisfiú biológiai apja, és elmondta: a szülészet orvosai csak a kislányt említették neki, a kisfiúról nem szóltak. Hozzátette: sok gondjuk volt a béranya-ügynökséggel, amely állítólag már nem is létezik.

A 21 éves thaiföldi béranya, Pattaramon Chanbua már két saját gyermeket nevel, egy három- és egy hatévest. Sosem találkozott a vér szerinti szülőkkel, mesterséges megtermékenyítés (IVF) útján lett várandós, miután a közvetítő amerikai ügynökség sok százezer bahtot (több millió forint) ígért neki. Azt remélte, a pénzből visszafizetheti az adósságait és kitörhet a szegénységből.

Chambua tagadta a biológiai apa állításait: szerinte orvosai, az ügynökség és az ausztrál pár már a várandósság negyedik hónapjában tudott arról, hogy az egyik iker Down-szindrómás. A hetedik hónapban a pár igényei nyomán a klinika orvosai azt kérték tőle, vetesse el a rendellenes magzatot.

Elmondta: meg kellett tagadnia a kérést, mert a thai kultúrában ez bűnnek számít. Pénze azonban nem volt a kisfiú gyógykezelésére. Az ausztrál Fairfax Mediának úgy nyilatkozott, hogy a biológiai apa eljött a klinikára a kislányért, de rá sem nézett Gammyre, aki pedig testvére mellett feküdt. "Rá sem pillantott, meg sem érintette, a cumisüveget sem adta a szájába egyszer sem" - magyarázta Chambua.

Chambua szerint az apa azért nem vitte el Gammyt, mert ötven fölött túl öregnek érezték magukat az ikrek felneveléséhez. Ahogy a Down-szindrómás, szívbeteg kisfiú története napvilágra került, a Hope for Gammy (Reményt Gammynek) online kampány több mint 206 ezer ausztrál dollárt gyűjtött össze a szívműtétjére.

A Béranyaság Ausztráliában nevű szervezet ügyvezetője, Rachel Kunde szerint jobb szabályozásra szorul a dajkaanyaság, többek számára kellene elérhetővé tenni Ausztrálián belül, hogy az embereknek ne kelljen a tengeren túlra utazni miatta.

A thaiföldi törvények szerint a kisfiú gondviselője Chambua. A fiatal nő többször hangoztatta, Gammyt saját gyermekeként fogja felnevelni. Ennek ellenére egy melbourne-i nő azért kezdett kampányba, hogy Ausztráliába vihessék a kisfiút gyógykezelni.

Scott Morrison ausztrál bevándorlásügyi miniszter Chambuát szentnek és hősnek nevezte, és úgy vélte, Gammy alkalmas lehet az ausztrál állampolgárságra. Ebben az esetben járna neki az ingyenes egészségügyi ellátás az országban.

Egy másik ausztrál jótékonysági szervezet, a Hands Across the Water alapítója és elnöke szerint semmi olyan baja nincs Gammynek, amit Thaiföldön ne lehetne kezelni. Szombaton egy közkórházból, ahová tüdőgyulladás gyanújával vitték, átkerült egy magánklinikára, ahonnan hamarosan hazaengedik, mert már tünetmentes.
Down-szindróma, béranya, fejlődési rendellenesség, bulvár

2014-08-04 23:19:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop