Őssejt kezelés: csontok

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik a törékeny csontokat - állítják a londoni Gyermekegészségi Intézet szakemberei a Scientific Reports című folyóiratban közölt tanulmányukban. Felfedezésük segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.


A vizsgálathoz terhesség idején végzett szűrés során, valamint közvetlenül szülés előtt vett mintákat használtak.

A súlyos genetikai betegségben, üvegcsontúságban (osteogenesis imperfecta) szenvedő egerekbe fecskendezték be a mintákból kinyert őssejteket. Az állatok csontjai megerősödtek, és rugalmasságuk, valamint szerkezetük is javult.

A csonttörések száma 80 százalékkal csökkent. A magzatvízből nyert őssejtek növelték a csontképző sejtek természetes aktivitását, ahelyett, hogy közvetlenül maguk hoztak volna létre új csontokat.

Minden huszonötezredik csecsemő többszörös csonttöréssel jön a világra. Azok, akik túlélik, később akár évi 15 csonttörést is szenvedhetnek, fogaik törékenyek, hallásuk rossz lehet és fejlődési problémákkal is küzdhetnek.

A csontok folyamatos átépüléséért a csontfaló sejtek (osteoclast) és a csontképző sejtek (osteoblastok) a felelősek. Az üvegcsontúság, a csontritkulás és az űrutazásokkor bekövetkező csonttörések hátterében a csontképző sejtek "ellustulása" áll a kutatók szerint.

A humán teszteket két éven belül elkezdhetik. A kutatók végső célja annak a kiderítése, hogy az őssejtek milyen anyagot választanak ki, amely beindítja a csontképző sejteket.

| őssejtkezelés, őssejt, magzatvíz, törékeny csont, üvegcsont, osteogenesis imperfecta
2016-12-28 17:38:31


Őssejt kezelés: csontok

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik a törékeny csontokat - állítják a londoni Gyermekegészségi Intézet szakemberei a Scientific Reports című folyóiratban...


Egyszívű sziámi ikrek születtek Jeruzsálemben

A jeruzsálemi Hadassza kórházban mellkasuknál összenőtt, egy szívvel rendelkező sziámi ikreknek adott életet egy palesztin asszony - közölte a Maariv című izraeli lap...


Meghaltak a szétválasztott sziámi ikrek

Kedden szétválasztották a fejüknél összenőtt, 29 éves iráni ikerpárt, azonban kevéssel a vasárnap megkezdett, 48 órás műtét befejezése után mindketten meghaltak.


Óvatos optimizmus, sziámi ikrek

A szingapúri Raffles-kórházban 24 óra elteltével is jó hangulatban dolgoznak az orvosok. Huszonnyolc orvos és 100 fős segédszemélyzet dolgozik a műtéten, melynek során...


50 százalékos esély a felnőtt sziámi ikrek számára

A Johns Hopkins-egyetem idegsebésze, dr. Ben Carson optimista a fejüknél összenőtt sziámi ikrek jövő hónapra tervezett szétválasztását illetően.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^