Hirdetés

Már az anyaméhben korrigálható a spina bifida

A philadelphiai Children’s Hospital sebészei olyan magzati műtéteket hajtanak végre, amelyekkel jelentősen javítható a spina bifidával született gyermekek életminősége. A spina bifida a leggyakoribb születéskori központi idegrendszeri hiba; minden ezredik amerikai csecsemő így jön a világra.

Spina bifida occulta, Occult gerinchasadék, Spina bifida cystica, Cysticus gerinchasadék, spina bifida, magzat, gerinvelő |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Ungar, E.

A spina bifidával született gyermekeknél a gerincvelőt borító csontok egy szakaszon nyitva maradnak. Ez akkor alakul ki, ha a gerinc a terhesség első hónapjaiban nem képes megfelelően összezáródni.

A rendellenesség mértékétől függően a csecsemőnél paralízis, bél- és hólyagbetegségek vagy vízfejűség léphet fel. A problémát korrigáló műtéteket a fertőzések kockázatának minimalizálása és a gerincvelő funkciójának fenntartása miatt általában a szülést követő 24 órában végzik el.

A Children’s Hospital teamje azonban 10 esetben olyan módszert alkalmazott, amelynél jóval a szülés előtt, 23-25 hetes magzatokon fedték le a nyitott gerincet.

Az operációk eredményeiről a Journal of the American Medical Association (www.jama.com) november 17-i számában adtak tájékoztatást.

"A születés előtti beavatkozással meg tudjuk óvni a gerincvelőt a további sérülésektől" - jelentette ki dr. N. Scott Adzick, a Children’s Hospital magzati diagnosztikai és kezelési központjának (www.fetalsurgey.chop.edu) igazgatója. "A gerincvelőt a szülés ideje alatt jelentősen károsíthatja a magzatvíz, illetve maga a magzat, ahogyan az anyaméhben mozog" - tette hozzá.

"Azok a gyermekek sem lesznek neurológiai szempontból teljesen egészségesek, akiknél elvégeztük ezt a műtétet - mondta dr. Adzick -, de úgy véljük, jelentős javulást idéztünk elő."

A nyitott gerinccel világra jött gyermekek 90 százaléka szenved vízfejűségben, amelynek esetében a folyadék elvezetésére dréncsövet kell beültetni. A philadelphiai szakember szerint azonban az elvégzett operációk után csupán két csecsemőnél volt szükség drénezésre. "A vízfejűség szellemi visszamaradottságot okozhat, ezért a korábbi spina bifida műtét ezen a téren is változást hoz" - mondta dr. Adzick.

Bonnie Charbonneau, az ontariói Spina Bifida and Hydrocephalus Association igazgatója örömmel üdvözölt minden olyan eredményt, amely "a tökéletesedő technikáknak köszönhetően reménytelibb jövőt ígér", de hozzátette, hogy ha a méhen belüli műtéttel csak az enyhébb eseteket lehet kezelni, akkor az új módszernek is megvannak a maga korlátai.

Az operációkat csak akkor lehet majd véglegesen kiértékelni, amikor a gyermekek elérik az ötéves kort. A legidősebb beteg jelenleg másfél éves.

A kórházak a washingtoni székhelyű Spina Bifida Association of America (www.sbaa.org) támogatásával végzik az ötéves vizsgálatot.

Megjelent: Medical Tribune News Service

Spina bifida occulta, Occult gerinchasadék, Spina bifida cystica, Cysticus gerinchasadék, spina bifida, magzat, gerinvelő

2002-08-01 00:42:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop