Hirdetés

Az ajak- és szájpadhasadék műtéti kezeléséről

Az ajak és szájpadhasadék veleszületett fejlődési rendellenesség. Előfordulása 1-2 százalék körül van, tehát ezer újszülött közül 1-2-nél fordul elő. Az ajakhasadék lehet egy- vagy kétoldali, vonatkozhat csak a felső ajak lágy részeire (a bőrre és a száj körüliizomzatra), de ráterjedhet az alveoláris ívre (fogágy), az orrfenékre, a kemény- és lágyszájpadra is.

szájpadhasadék, ajakhasadék, fül-orr-gégészet, fejlődési, rendellenesség |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

Az ajakhasadékot nyúlajaknak, az ajakra és szájpadra terjedő rendellenességet farkastoroknak is nevezik. A külső megjelenésében ijesztő rendellenesség az életet nem veszélyezteti. A táplálás nehézségekbe ütközhet, ami legtöbbször megoldható feladatot jelent. Károsodik a nyelés, szopás, beszéd, éneklés, szívás, fütyülés(!),a légzés, a dobüreg szellőzése. Mivel az orr, száj és garat közös üreget alkot, a felső légút védőfunkciója zavart szenved, gyakoribbak a légúti betegségek, a fül betegségei, károsodik a hangképzés, bizonytalan a nyelés.

Ezen működések lehetőségét teremtjük meg a műtéttel.

A Petz Aladár Megyei Kórház gyermekfülészetén 1986 óta végzünk ajak- és szájpadplasztikai műtéteket. A műtét célja a megfelelő helyzet visszaállítása. Legkorábban az ajakhasadékot operálják. A műtét bonyolult, speciális felkészültséget igényel. A műtét során az ajakhasadékot több rétegben (bőr, izom, nyálkahártya) állítjuk helyre. A száj körüli izom helyreállítása fontos a felső állcsont további helyes fejlődése szempontjából is. Ilyenkor történik az orrfenék, az orrbemenet kialakítása.

Mivel a rendellenesség az arcon található, a kozmetikai eredmény sem elhanyagolható, amit sokféle egyéb körülmény is meghatároz. A megfelelő kozmetikai eredmény sokszor csak ismételt műtéttel érhető el.

A lágyszájpad-plasztikára egyéves kor körül kerül sor. A csecsemő beszédfejlődése ezen időszakban jut el a szavak kimondásához, amihez a lágyszájpad működése elengedhetetlen.

A keményszájpad plasztikai zárása az iskoláskor előtt történik. A műtéti korrekció bár a gyógyítás fontos mozzanata, a zavartalan fejlődés alapját teremti meg, sokszor egyéb szakmák segítségére is szükség van. A gyermekorvos, a logopédus, a gyermekneurológus ,pszichiáter, szájsebész, fül-orr-gégész, plasztikai sebész, aneszteziológus együttműködése eredményezheti a lehető legjobb funkcionális eredményt.

Jobb oldali ajakhasadék Műtét előtt,

Műtét után

A hasadékkal született gyermek komoly nehézségeket jelent a családnak. Műtétek sorozatára és több szakember munkájára van szükség, míg a károsodott működéseket helyreállítjuk.

szájpadhasadék, ajakhasadék, fül-orr-gégészet, fejlődési, rendellenesség

2002-07-18 13:09:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop