Hirdetés

A bangladesi "sziámi ikrek" szétválasztása

Dr. Csókay András, Dr. Hudák István és Dr. Pataki Gergely egy tudományos világszenzációnak számító ötórás műtéttel megkezdte a koponyájuknál összenőtt bangladesi "sziámi ikrek" szétválasztását Dakkában február 28-án.

bangladesi sziámi ikrek, koponyájuknál összenőtt |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A Pataki doktor vezetésével Bangladesben 2010. óta visszatérő plasztikai helyreállító sebészeti missziókat szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosait bízták meg a ritka módon koponyájuknál összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával.

A főállásban a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályát vezető Csókay doktor és az ott főorvosként tevékenykedő Hudák doktor, valamint a Premium Plasztikai Sebészetet és a Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályának plasztikai ambulanciáját vezető Pataki doktor az első lépcsőn már túljutottak: az agyi szállítóér-hálózat szétválasztásán, ami egyben a legnehezebb is, mert még a legfejlettebb ellátást biztosító klinikákon is 60-80%-os halálozási aránnyal jár. Ez okozta eddig a magas halálozást az utóbbi 100 év ritka esteinél.

A magyar sebészek az eddigiektől eltérően, rendhagyó módon endovaszkuláris úton (a vénák felőli agyi megközelítést alkalmazva) választották szét az ikrek közös agyi fő vénáját egy ötórás műtét során 2018. február 28-án. A sikeres beavatkozás Hudák doctor vezetésével történt, aki a világ egyik legelismertebb szakembere ezen a területen.

bangladesi sziámi ikrek, koponyájuknál összenőtt

2018-03-04 21:11:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop