Hirdetés

Biztonságos életkezdés - Csecsemőkori 3D-4D ultrahangvizsgálattal

Ultrahangvizsgálatot ma már egyre gyakrabban végeznek preventív jelleggel. Hiszen a megelőzést sohasem lehet elég korán elkezdeni!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):45-45   Celsus Kft. | Sziebig, T.

A csecsemőkori ultrahangvizsgálat európai standard alapján három területre – a csípőre, a hasra és a koponyára – koncentrál. A vizsgálatokat hathetes korban célszerű elvégeztetni. A hasat és a koponyát is érdemes ezzel egyidejűleg újra megvizsgáltatni, amennyiben ez a születést követően nem történt meg. A csecsemőultrahang további részleteiről dr. Szőke Henrik gyermekorvost kérdeztük.

Kattanó csípő

ideál: A csípőt tekintve miben jelent előrelépést az ultrahang a régebben használatos ortopédiai vizsgálatokhoz képest?

– A csecsemő csípőjének esetleges elváltozásait régebben az ortopéd orvosok úgy tudták kiszűrni, hogy megnézték, fekvő helyzetben mennyire tárható szét a csípő. A veszélyeztetett csípőjű kisbabáknál e vizsgálat alkalmával a combcsont feje olykor kattan egyet. A módszer hátránya, hogy pontatlansága mellett az alulfejlett csípőízületben kisebb sérülést okozhat. Az ultrahangvizsgálat ezzel szemben mellékhatásmentes, a 3D-technikának köszönhetően pedig még pontosabb, precízebb diagnózist ad, mint a mechanikus, a röntgenes vagy akár a hagyományosan alkalmazott 2D ultrahang.

ideál: Mit jelent ez konkrétan?

– Ezzel a módszerrel az elváltozás mértékét is elég pontosan meg lehet állapítani, míg a mechanikus vizsgálattal nem. Így nemcsak hamarabb ismerhető fel a rendellenesség, hanem pontosabban is. Az időben elkezdett kezelés biztosabb javulást helyez kilátásba. Azoknál a csecsemőknél, akiknél családi halmozottság mutatkozik csípőficamra, különösen fontos ez a vizsgálat.

Hasi leltár

ideál: A másik kritikus terület a has...

– Az összes vizsgálható hasi szervet megnézzük, ám a vizsgálat leginkább a májra, epeutakra, vesékre, mellékvesékre és a húgyutakra koncentrál. Cél a veleszületett rendellenességek, például az egyik oldalon hiányzó vese, illetve az elváltozások, esetleges vérzés, tumor stb. kiszűrése. Mindez azért fontos, mert a rendellenességekből fakadó problémákat így korán fel lehet fedezni, és el lehet kezdeni a kezelésüket.

Nyitott kutacs

ideál: Végül térjünk rá a koponya ultrahangos vizsgálatára, ami azért is nagyon érdekes, mert csakis csecsemőkorban végezhető el! Mi ennek az oka?

– Valóban, hiszen csonttal határolt területeket nem lehet ultrahangtechnikával látni, csak CT-vel vagy MR-rel. A csecsemőknek körülbelül 18 hónapos korig nyitva van a fejük tetején lévő kutacs, és ezen keresztül ultrahanggal is vizsgálható az agyállomány, az esetleges vérzések és a folyadékterek. A legfejlettebb 4D-technika és színes Doppler együttes segítségével nem csak az agyállomány rendkívül apró elváltozásai, hanem az erekben folyó áramlás is kiválóan látható!

JÓ TUDNI! Koraszülöttnél az első vizsgálat 24–48 órán belül, a vérzés szűrése a 4–7. nap között ajánlott, majd 2 hetes korban kell elvégezni a kontrollultrahangot.

Mikor ajánlott okvetlen?

1 hetes, majd 1 éves korban érdemes minden babánál egy alap szűrővizsgálatot végezni. Kifejezetten ajánlott, ahol a következők valamelyike áll fenn:

  • öröklődő betegség (pl. polycystás vese)
  • nehéz szülés után a belső sérülések kizárására
  • hányós, hasfájós gyereknél a pylorus stenosis (gyomorszűkület) kizárására
  • mellékvesevérzés, vesedaganat kizárására
  • sárgaságnál az epeutak vizsgálatára
  • olyan gyerekeknél, ahol üregrendszeri tágulat látszott a vesében, már a méhben is
  • mindenféle, már meglévő betegségnél (pl. vérképző szervrendszeri álladó kontrollra).

Sziebig Tímea

2005-05-04 16:55:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop