Hirdetés

ÁNTSZ: idén is megrendezik a veleszületett fejlődési rendellenességek világnapját

Idén nyolcvan ország szakmai szervezete csatlakozik a veleszületett rendellenességek világnapjához, amely programokkal hívja fel a figyelmet a veleszületett rendellenességek ügyének jelentőségére.

fejlődési rendellenesség, világnap |

MTI Hírek13 | MTI

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint harminc újszülöttből egy érintett valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességgel. Évente világszerte mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel fejlődési rendellenességet, és a becslések szerint közülük 270 ezer életének első hónapjában meghal.

A magyar rendellenesség-regiszter adatai szerint évente mintegy ötezer várandósság során észlelnek fejlődési rendellenességet, amelyeknek közös jellemzője, hogy kezelésük során a teljes gyógyulás ritka, jelentős részük hosszú távú egészségügyi ellátást és gondoskodást igényel, és jelentős hatással bírnak az érintettek életére.

A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research (ICBDSR) kezdeményezésére a WHO támogatásával 2015-ban rendezték meg először a veleszületett fejlődési rendellenességek világnapját.

fejlődési rendellenesség, világnap

2017-03-05 12:31:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop