Ízületi UH-szűrés kicsiknél

Többségünk - tévesen! - úgy gondolja, hogy az „ízületi problémák" kizárólag az idősebb korosztályt érintik. A gyermekkorban is nagyon fontos szerepe van az ízületek vizsgálatának, elsősorban a csípő és a térd esetében. Ebben jelent rendkívüli segítséget az utóbbi években egyre gyakrabban alkalmazott 3D-ultrahangtechnika...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):55-55   Celsus Kft. | Sziebig, T.
Születését követően minden gyermek átesik a hagyományos ortopédiai csípőízületi szűrővizsgálaton, amit ki lehet egészíteni ultrahangvizsgálattal is.

KRITIKUS IDŐSZAKOK

Ez azt jelenti, hogy nyolc-tíz napos, háromhetes és hathetes korban először a kórházban, majd a háziorvosnál vizsgálják meg a kicsik ízületeit. A másik kritikus időszak a tíz-tizenkét éves kor, amikor a hirtelen növő gyerekek térd ízületében vagy a bokájánál fájdalom keletkezik. Ilyenkor a pontos diagnózis felállításában szintén segítséget jelent a 3D-technika.

PONTOSABB DIAGNÓZIS

Dr. Babay Miklós ortopéd és baleseti sebész szakorvostól, aki tíz éve dolgozik a nevezett technika segítségével, megtudtuk, hogy a csípővizsgálatok esetében azért tanácsos a hagyományos vizsgálatokat ultrahanggal is kiegészíteni, mert ettől a szűrés sokkal precízebbé és pontosabbá válik, így a különféle csípőízületi betegségeket, elsősorban a csípőízületi diszpláziát már korai szakaszban lehet diagnosztizálni és kezelni. Ezzel a módszerrel az elváltozás mértékét is konkrétabban lehet megállapítani, mint a mechanikus vizsgálattal.

JÓ TUDNI! Az ultrahang a későbbiekben - kis- és nagyobb gyermekkorban - is alkalmas arra, hogy kiegészítő vizsgálati módszerként szolgáljon a röntgen-, a CT- vagy az MR-vizsgálatok mellett. A 3D-technikának köszönhetően az ultrahang tájékoztatást adhat még csípőízületi gyulladásról, a gyulladásos folyadék mennyiségéről és a csípőízületi tok vastagságáról.

Ezek az információk rendkívül fontosak a megfelelő gyógymód kiválasztásához.

Amennyiben a vizsgálatok problémát jeleznek, úgy a további kezeléseket gyermekortopéd szakorvos végzi. Ilyenkor is fontos szerepe van az UH-nak az elváltozás - javulása, esetleges romlása - nyomon követésében.

HOVÁ NŐSZ, TE GYEREK?

A hirtelen növésnek indult gyermekek gyakran fájlalják végtagjaikat. Ilyenkor a sípcsontnál a térdkalácsín, avagy az Achilles-ín tapadásánál főleg erőltetés esetén sok „folyadék" halmozódik fel, ami a panaszokat okozza. Ez nagyon jól látható ultrahanggal, miként a térdízület esetében az ízületi belhártya vastagsága is.

EGYÉB EREDETÛ TÉRDFÁJDALOM

Ennek diagnosztizálásban is megbízható módszerként szolgál - a szokásos és alapvetően szükséges röntgen mellett - az ultrahang. A térdnél hátul keletkező feszülő érzést sok esetben a Baker-ciszták okozzák, melyek pontos diagnosztizálására és a kezelés eredményének követésére különösen alkalmas az ultrahang. Ezenkívül bármilyen, az izomzatban vagy az ízület körül elhelyezkedő, a beteg számára fájdalmat jelentő lágyrészduzzanat gyerekek és felnőttek esetében egyaránt jól vizsgálható ultrahanggal!

ELŐNYÖK

Az ultrahangos vizsgálatok nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan elvégezhetőek, továbbá nem igényelnek semmilyen testen belüli beavatkozást, nem okoznak sugárterhelést, mint a röntgen és nem utolsósorban fájdalommentesek.

Sziebig Tímea

|
2005-11-25 17:02:52


Egy műtét is elég lehet a gyermekek súlyos gerincgörbülésének korrigálására

A korábbi akár húsz helyett már egyetlen műtét is elég lehet, ha egy gyereknél súlyos gerincgörbülést kell korrigálni - írja pénteki számában a Népszabadság.


Púpja nem volt III. Richárdnak, csak gerincferdülése

Púpja nem volt III. Richárdnak, csak gerincferdülése - derült ki a középkori angol király csontvázának friss vizsgálatából.


Biológiai terápiás centrum a Tűzoltó utcai gyermekklinikán

Biológiai terápiás centrum nyílt a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán a gyermekreumatológiai betegségek kezelésére. A központ kialakítása a reumatológiai os...


Gerincferdülés

A gerincferdülés a gerinc kóros görbülete. A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A ...


Scheuermann-betegség

A Scheuermann-betegség viszonylag gyakori megbetegedés, amelyben a hátfájást és a púposságot (kifózis) a csigolyák rendellenességei okozzák. A betegség serdülőko...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^