Hirdetés

Reumás láz

Néhány betegséget az ízületek vagy a kötőszövet gyulladása okoz. Ez a szövet a test szerveit tartja össze és támasztékul szolgál. A kötőszövet alkotja az izmok, csontok, porcok és inak nagy részét és megtalálható a test más részein is, így például a bőrben, valamint a szívet és a tüdőket körülvevő hártyákban.

reumás láz |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép:  Syndenham Association<

A reumás láz az ízületek (artritisz) és a szív (karditisz) gyulladása, amelyet általában a torokból kiinduló Streptococcus fertőzés okoz.

Habár a reumás láz Streptococcus fertőzés következménye,s mégsem fertőzés, inkább a fertőzésre adott gyulladásos reakció, amely a szervezet számos részét: az ízületeket, szívet és a bőrt érinti. Az alultápláltság és a túlzsúfolt lakókörnyezet, úgy tűnik, növelik a reumás láz kialakulásának a veszélyét, de öröklött tényezők is szerepet játszanak.

Az Egyesült Államokban reumás láz ritkán alakul ki négyéves kor alatt és 18 éves kor felett, a fejlődő országokhoz képest pedig kevésbé gyakori az előfordulása, valószínűleg azért, mert Streptococcus fertőzés kezelésére már a korai stádiumban széles körben használnak antibiotikumokat. Napjainkban a reumás láz előfordulási gyakorisága azonban - ismeretlen okokból - emelkedik. Az Egyesült Államokban Streptococcus fertőzésben - általában torokgyulladásról van szó - megbetegedett, kezeletlen gyermeknek 1 az 1000-hez a kockázata reumás láz kialakulására. Súlyosabb fertőzés esetén százból három esetben lép fel a betegség.

Tünetek

A reumás láz tünetei nagyon változatosak attól függően, hogy a szervezet melyik részének gyulladása lép fel. A tünetek jellegzetesen néhány héttel a Streptococcus okozta torokfájás eltűnése után jelentkeznek. A reumás láz fő tünetei az ízületi fájdalom (artritisz), a láz, a mellkasi fájdalom vagy szívdobogás-érzés, amelyet a szív gyulladása okoz (karditisz), görcsös, szabályozatlan mozgások (Sydenham-chorea), kiütések (eritéma marginátum) és kicsi csomók a bőr alatt. Jelentkezhet egy vagy több tünet, habár a kiütések és a csomók ritkán lépnek fel önmagukban.

Az ízületi fájdalom és a láz a leggyakoribb első tünet. Egy vagy több ízület hirtelen fájdalmassá, tapintásra érzékennyé válik. Az ízületek lehetnek vörösek, melegek, duzzadtak és esetleg folyadékot tartalmaznak. A boka, a térd, a könyök és a csukló gyakrabban érintett, a váll, a csípő és a kéz, illetve a láb kisízületei is megbetegedhetnek. Ahogy a fájdalom az egyik ízületben javul, úgy kezdődik a másikban, különösen ha a gyermeket nem fektetik azonnal ágyba és nem kap gyulladáscsökkentő gyógyszert. Néha az ízületi fájdalom nagyon enyhe. A láz az ízületi fájdalommal együtt hirtelen kezdődik és ingadozó lehet. Az ízületi fájdalmak és a láz gyakran 2 héten belül elmúlnak és ritkán tartanak tovább egy hónapnál.

A szív gyulladása gyakran az ízületi fájdalom és a láz kezdetével egyidőben jelentkezik. A szívgyulladás először nem okoz tüneteket. Az orvos fedezi fel, aki hallgatójával szívzörejt hall. A szívverés szapora lehet. A szívburok begyulladhat, s ez mellkasi fájdalmat okoz. Szívelégtelenség alakulhat ki.

A szívelégtelenség tünetei gyermekekben különböznek a felnőtteknél tapasztaltaktól: jelentkezhet nehézlégzés, hányinger, hányás, gyomorfájdalom és száraz, szaggató köhögés. A szívgyulladás miatt a gyermek kissé fáradékony. A szívgyulladás tünetei gyakran azonban olyan enyhék, hogy a gyermeket nem is viszik orvoshoz és a szívkárosodás nem derül ki, csak sokkal később, miután a reumás láz tünetei már elmúltak.

A szívgyulladás fokozatosan, általában 5 hónapon belül gyógyul. Tartósan károsíthatja azonban a szívbillentyűket és reumás szívbetegséget okoz. A bal pitvar és kamra közötti billentyű (mitrális billentyű) károsodik leggyakrabban. A billentyűn vér szivárog vissza (mitrális billentyűelégtelenség),H kórosan szűk lesz (mitrális billentyűszűkület),l vagy egyszerre mindkettő előfordulhat. A billentyűkárosodás okozza a jellegzetes szívzörejt, ami lehetővé teszi az orvos számára a reumás láz kórismézését. A későbbi életszakaszokban, általában a középkorúakban, e betegség szívelégtelenséget és pitvar fibrillációt, vagy egyéb szívritmuszavart okozhat.

A villanásszerű, akaratlan mozgások (Sydenham-chorea) fokozatosan kezdődhetnek. Egy hónap is eltelhet mielőtt a mozgások olyan intenzívvé válnak, hogy a gyermeket orvoshoz viszik. Ekkor a gyermeknek jellegzetes gyors, céltalan, rendezetlen mozgásai vannak, amelyek alvás alatt nem jelentkeznek.

A mozgások a szemizmok kivételével minden izmot érinthetnek. Gyakori a grimaszoló arckifejezés. Enyhe esetekben a gyermek ügyetlennek tűnik és kisebb nehézségei lehetnek az öltözéssel és az evéssel. Szélsőséges esetekben a gyermeket esetleg meg kell védeni a kezekkel és lábakkal történő össze-vissza hadonászás miatt kialakuló sérülésektől. A chorea fokozatosan, 4 hónap után ér véget, időnként azonban 6-8 hónapig tart.

Lapos, fájdalmatlan, llámos szélű kiütések jelenhetnek meg, amikor az egyéb tünetek enyhülnek. Csak rövid ideig látszanak, néha egy napig sem. Kicsi, kemény csomók alakulhatnak ki általában a szívgyulladásban szenvedő gyermekek bőre alatt. A csomók fájdalmatlanok és kezelés nélkül eltűnnek.

Időnként a gyermek étvágytalan, és olyan súlyos hasi fájdalma lehet, hogy vakbélgyulladással tévesztik össze.

Kórisme

A reumás láz diagnózisa a tünetek jellegzetes kombinációján alapul. A vérvizsgálatok magas fehérvérsejtszámot és gyorsult vörösvértest-süllyedést mutathatnak. A legtöbb reumás lázas gyermeknek vérvizsgálatokkal kimutatható Streptococcus ellenes antitestjei vannak. A szívgyulladás okozta kóros szívritmust az elektrokardiogramon (a szív elektromos aktivitását rögzíti) lehet látni. Echokardiogram (ultrahanggal a szív szerkezetének leképezése) alkalmas a szívbillentyűk rendellenességeinek diagnosztizálására.

Megelőzés és kezelés

A reumás láz megelőzésének legjobb módja a megfelelő táplálás és a Streptococcus eredetűnek gondolt fertőzés azonnali antibiotikus kezelése.

A reumás láz kezelésének három célja van: a Streptococcus fertőzés gyógyítása és visszatérésének megelőzése, a gyulladás csökkentése különösen az ízületekben és a szívben, valamint a fizikai terhelés korlátozása, mert az az érintett szervek gyulladását súlyosbíthatja.

Ha Streptococcus fertőzést, például torokgyulladást diagnosztizálnak, tíz napig penicillint adnak. Reumás lázban szenvedő gyermeknek penicillin injekciót adnak a még fennálló fertőzés felszámolására. Aszpirin vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok) nagy adagban adhatók a gyulladás és a fájdalom csökkentésére, különösen ha a gyulladás az ízületeket is eléri. Néha erősebb fájdalomcsillapítókra, mint például kodeinre, van szükség. Súlyos szívgyulladás estén valamely kortikoszteroid, például prednizolon adható a gyulladásos folyamatok további csökkentésére.

Fontos az ágynyugalom. A gyermek mozgását korlátozni kell a gyulladt ízületek terhelésének elkerülése céljából. Szívgyulladás esetén még szigorúbb tartós ágynyugalom szükséges.

A szívbillentyűk károsodásakor a billentyűfertőzés (endokarditisz) kialakulásának veszélye egész életen át megmarad. A reumás lázon átesett gyermekeknek legalább 18 éves korig szájon át vagy havonta izomba adott injekció formájában penicillint kell rendelni a fertőzések megelőzésére. Akiknek szívkárosodásuk van, még felnőttkorban is antibiotikumot kell kapniuk minden sebészeti és fogászati beavatkozás előtt.

reumás láz

2022-09-29 11:59:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop