Hirdetés

Gerincferdülés

A gerincferdülés a gerinc kóros görbülete. A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák.

gerincferdülés, scoliosis |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Veritas Health

A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák.

Tünetek és kórisme

Az enyhe gerincferdülés általában nem okoz tüneteket. Hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága érezhető. Ezt követheti háti izomfájdalom és végül súlyosabb fájdalom.

A legtöbb görbület a felső szakaszon jobbra és az alsó szakaszon balra domború, így a jobb váll magasabban áll, mint a bal. Az egyik csípő magasabb lehet a másikhoz képest.

Az enyhe gerincferdülés felfedezhető az iskolai rutin fizikális vizsgálat során. A szülő, a tanár vagy az orvos gerincferdülésre gondolhat, amikor a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik vagy amikor a gyermek ruhái nem állnak egyformán mindkét oldalon. A betegség diagnózisának felállításához az orvos megkéri a gyermeket, hogy hajoljon előre és hátulról megnézi a gerincet, mert a kóros gerincgörbület könnyebben látható ebben a helyzetben. Röntgenvizsgálatok segítenek a diagnózis megerősítésében.

Kórjóslat és kezelés

A prognózis attól függ, hogy hol van a kóros görbület, milyen súlyos és mikor kezdődtek a tünetek. Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további állapotromlásnak.

Kimutatható gerincferdülés esetén a gyermekek felének gyógykezelésre vagy szoros orvosi ellenőrzésre van szüksége. Az azonnali kezelés megelőzheti a későbbi testi fogyatékosságok kialakulását.

A gerincferdüléssel a gyermeket általában ortopéd szakorvos kezeli. Merevítő vagy gipszkötés viselhető a gerinc egyenesen tartására. Néha elektromos gerinc ingerlést végzenek. Ilyenkor a gerincizmokat gyenge elektromos árammal ingerlik, aminek hatására a gerinc kiegyenesedhet. Egyes esetekben műtét szükséges, amelynek során a csigolyákat egyesítik egymással; fémrudat helyeznek be a műtét során, hogy a gerincet egyenesen tartsák a csigolyák egyesüléséig.

A gerincferdülés és a kezelése pszichológiai problémákat okozhat, fenyegeti a serdülőkori önbecsülés kialakulását. Merevítő vagy kötés viselése gondot okozhat a kortársaktól elütő megjelenés miatt, a kórházi tartózkodás, valamint a sebészeti beavatkozás pedig a serdülőkori függetlenséget fenyegeti. Kezelés nélkül azonban szemmel látható, tartós testi fogyatékosság alakul ki. A tanácsadás és a támogatás sokat segíthet.

gerincferdülés, scoliosis

2022-09-29 11:50:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop