Hirdetés

Megkínzott ártatlanok

Ezek a drámai esetek 3 éves kor alatt többnyire lányokkal, 3 éves kor felett pedig inkább a fiúkkal fordulnak elő. Legtöbbször valamelyik szülő, felnőtt rokon, szerető, nevelő és pótmama a tettes. A testvérek nagyon ritkán okoznak egymásnak ilyen jellegű sérüléseket. Érdekes, hogy a legtöbb elkövető nő. Sok otthonban viszont a verés konspirációnak látszik és nem az erőszakot elkövető személy motiválja. Ha több gyermek van a családban, akkor egyet választanak ki, s a többiek esetleges jó nevelése mellett is kizárólag őt bántalmazzák szüleik. Gyakran hallható, hogy a megvert gyermek "rossz alvó, ostoba, nehezen kezelhető".

gyerek, gyermek, Megkínzott ártatlanok, kínzás, verés, bántalmazás |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Váci, Zs.

A csecsemők elleni durvaságok különösen megrázóak: a síró, tehetetlen, beteg csecsemőt egy esetben falhoz vágták, máskor ledobták a padozatra, majd megtaposták. Volt, akit felemelve és erősen megrázva kínoztak és olyan is volt, akinek a verés mellett foltokban tépték ki a haját. A nagyobbakat tenyérrel, ököllel, fakanállal, vasalózsinórral, kötéllel, bottal, söprűnyéllel verik, végtagjaikat csavarják, ütik, rugdossák. Az éles eszközzel való sértés ritka, de előfordul.

A tünetegyüttesre jellemző, hogy a sérült többnyire késve kerül orvoshoz, a kórelőzmény és az észlelt elváltozás pedig nem fedik időben egymást.

Testszerte találhatók a bőrön és a bőr alatt különböző stádiumban lévő, gyógyuló bevérzések, vérömlenyek, felületi hámfoszlások. Időnként még szándékos égetés, forrázás, fagyás és még fojtogatás is előfordul.

A korábbi nem kezelt törések miatt végtagdeformitásokkal, növekedési zavarokkal is lehet találkozni.

Hazánkban a családon belül elkövetett gyermek elleni erőszak igen gyakran vezethető vissza kulturális, szociális és - nem utolsó sorban - gazdasági okokra. Az elszenvedett és rendszeresen ismétlődő verések és tartós megfélemlítés következtében a gyermek pszi-chéje, viselkedése is károsodik, így generációkon keresztül folytatódhat a brutalitás. Mivel mind a megfélemlített gyermek, mind pedig a felelős felnőtt igyekszik eltitkolni a történteket és ritkán van hiteles panaszkodó, valamint leggyakrabban nincs is tanu, ezért az eseteknek kb. csak a fele válik ismertté.

A tünetegyüttes előfordulásának csökkentésében a hangsúly a megelőzésen lenne. Az igazi megelőzés viszont komoly társadalmi összefogást igényel.

Növekvő gyakorisága és társadalmi veszélyessége indokolja e megrázó téma tárgyalását, remélve, hogy ha felhívjuk a figyelmet e kóregyüttes jellegzetességeire, azzal talán elősegíthetjük, hogy az emberek könnyebben és idejében észrevegyék a veszélyeztetett gyerekeket, hiszen csak korai társadalmi beavatkozással kerülhető el, hogy ezekből a gyermekekből áldozatok váljanak.

(A témával kapcsolatban várjuk leveleiket, észrevételeiket a szerkesztőségbe.)

gyerek, gyermek, Megkínzott ártatlanok, kínzás, verés, bántalmazás

2002-08-02 16:22:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop