Az otthoni gyógyszerszedéssel kapcsolatos tévedések elkerülhetők

Amikor beteg az ember gyereke és látja az arcán a fájdalmat, mindent megtesz, hogy enyhítse a panaszokat, majd jobb híján gyógyszert ad neki. Mire kell különösen odafigyelni?

gyerek, gyógyszer, adagolás | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
1. Soha ne adjunk gyereknek aszpirint (még bébi aszpirint sem).

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, az aszpirin ugyanis Reye-szindrómát okozhat, ami valamennyi szervre kiterjedhet és akár végzetes is lehet. Az sem érv, hogy mi is szedtünk gyerekkorunkban, hiszen akkor még nem voltak tisztában a veszélyeivel. A gyerekek számára forgalmazott aszpirin sem való 16 évesnél fiatalabbaknak.

Ne adjunk gyereknek szalicilátokat tartalmazó gyógyszereket sem. Az egyik példa erre a Kaopectate (bizmut-szubszalicilát), ez sem gyereknek való. A felnőttek gyomorpanaszaira szedett Pepto-Bismol is tartalmazza a fenti anyagot, viszont a Pepto-Bismol rágótabletta gyerekek számára kalciumkarbonátot tartalmaz, ezért ez nyugodtan adható gyerekeknek is. Szigorúan ellenőrizzük, melyik tablettát adjuk, létezik ugyan is felnőttek számára készült rágótabletta is. Mindig olvassuk el a mellékelt használati utasítást, és ha nem vagyunk teljesen biztosak valamiben, beszéljünk a gyógyszerésszel.

2. Ne vásároljunk olyan vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyek „többféle tünetre” ígérnek megoldást

Gyereknek a legjobb az egyszerű fájdalomcsillapító, amely csak egy aktív összetevőt tartalmaz. Hogy miért?
  • Ha több tünetet is akarunk kezelni, biztos adunk a gyereknek olyan gyógyszert is, amire nincs szüksége.
  • Ezek a termékek gyakran nem annyira a lázat és a fájdalmat kezelik, inkább az orrdugulást, a gyereket attól azonban még rázza a hideg.
  • Sok többféle tünetet enyhítő termék tartalmaz paracetamolt, de ha ezt nem tudatosítjuk magunkban, és emellé még külön is adunk paracetamolt, akkor túladagolás következhet be. Olvassuk el a tájékoztatót.
  • Ha a gyerek reagál a többféle tünetet enyhítő gyógyszerre, honnan tudjuk, melyik összetevőjére? Ragaszkodjunk az egyféle hatóanyagot tartalmazó szerekhez.

3. Kerüljük az orrdugulást csökkentő gyógyszereket

Egyes összetevőiktől a gyerek ingerlékeny, izgatott is lehet, vagy nem tud aludni. Jobb az elalvás előtt adott sós orrcsepp, vagy használjuk hűvös párásítót, esetleg meleg fürdőt a légzés megkönnyítésére.

4. Ne feledjük jól felrázni használat előtt a szuszpenziós oldatokat!

Ha nem tesszük, a gyerek vagy túl erős vagy túlságosan is gyenge adagot kaphat a gyógyszerből.

5. Ellenőrizzük a gyógyszerek szavatossági idejét

Egyes esetekben a gyógyszer erősebb lesz, más esetekben veszít hatóerejéből a szavatosság lejárta után. Nézzük át a házipatikát, és szabaduljunk meg a lejárt gyógyszerektől, a gyógyszertárak visszaveszik őket.

6. Soha ne adjuk a gyereknek más (se felnőtt, se gyerek) gyógyszerét

Igaz, az orvosságok igen drágák, de a másokkal való megosztásuk akár végzetes is lehet. Mások a tünetek, más a testsúly, pedig ezek alapján írják fel valakinek a gyógyszert.

Érdemes jegyzetelni, hogy a gyereknek milyen gyógyszert, mennyit és mikor adtunk be. Könnyebb a pontos adagolást betartani, különösen akkor, ha a nap folyamán többen adják be a gyereknek orvosságot.
| gyerek, gyógyszer, adagolás
2011-10-06 22:20:16


Fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedések miatt bezártak egy iskolát Ungváron

Három tanuló került kórházba fertőző agyhártyagyulladással az egyik ungvári iskolából, a tanintézetet egy hétre bezárták - adták hírül hétfőn kárpátaljai hí...


Hat napon át tartottak életben tüdő nélkül egy pácienst Kanadában

Hat napon át tüdő nélkül tartottak életben egy transzplantációra váró pácienst egy kanadai kórházban, és ezzel megmentették az életét.


Huszonegy órás műtéttel választottak szét egy összenőtt ikerpárt New Yorkban

Huszonegy órás műtéttel választottak szét egy összenőtt ikerpárt New York egy külvárosi gyermekkórházában.


Rétvári Bence: húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt két évben Magyarországon; ez a legalacsonyabb érték a hivatalos statisztika történetében - közölte az Emb...


Őssejt kezelés: csontok

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik a törékeny csontokat - állítják a londoni Gyermekegészségi Intézet szakemberei a Scientific Reports című folyóiratban...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^