Hirdetés

Öt tipp fülünk megóvására

Fülünket sokféle ártalom érheti, az úszástól egészen a hangos zenéig. Ne rontsuk el a nyaralást egy óvatlanságból származó fülfájással vagy valami még súlyosabb betegséggel. Az alábbi tanácsokat egyébként nem csak nyáron érdemes megfogadni.

nyár, fülbetegségek, hallás |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


1. Ma már a középiskolások 28 százaléka nagyothallónak mondható, és 17 százalékuknak volt már tinnitusa, azaz csengett a füle.

A hallásromlás korábban csak az idősebbekre volt jellemző, de ma már nem így van. Az MP3-as lejátszók apró fülhallgatói egyenesen a fülbe vezetik a hanghullámokat.

A hosszan tartó, hangos zene vagy zaj fokozatosan elpusztítja a belső fül apró szőrsejtjeit, amelyek a hangot az agyba futó idegi jelekké alakítják át. A szabály az, hogy ha más is hallja a fülhallgatóból kiszűrődő zenét, az már károsan hangos. Richard Rosenfeld, brooklyni fülész professzor a következőket tanácsolja:
  • Tartsunk szünetet a fülhallgató használata közben. Egy 60 decibeles iPod napi egy óra hallgatásig biztonságos.
  • Szerezzünk be zajcsökkentő fülhallgatót, így nem kell kompenzálni hangerővel a külső zajokat.
  • Bulikon vagy koncerteken ne álljunk vagy üljünk a hangszóró közelébe.
  • A szülők figyelmébe: ne hagyják, hogy gyermekük a fülhallgatóval aludjon el.
2. Lehet, hogy a fülzsír nem esztétikus látvány, de védő szerepe van.

Soha ne használjunk fülpiszkálót, csak annyira mossuk ki a fülünket, amennyire a kisujjunkkal ez lehetséges. Ha lerakódott a fülzsír, forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen kitisztítja a fülünket.


3. A nyári strandszezon előtt és során nem árt, ha megmutatjuk a gyerek fülét az orvosnak

A fülben lerakódott fülzsír a meleggel és a vízben található baktériumokkal együtt fertőzést, gyulladást okozhat. Ugyanakkor nem ajánlatos a füldugó használata sem, mert ez is felsértheti a hallójáratot.

4. A legtöbb ember elmulasztja a fényvédő krémeket a fülkagylójára is alkalmazni

Nagy hiba, mert az érzékeny bőr a napsugárzás hatására elrákosodhat. A szúnyogriasztókat és más rovarcsípés elleni szereket soha se fújjuk a fülbe, csak a fülkagyló mögé.

5. A testékszerek, piercingek

A testékszerek, piercingek a fülcimpán még nem okoznak gondot, de a kagyló porcos részein nem kielégítő a vérellátás, így ott fertőzést okozhatnak. A fülbevaló által okozott nikkelallergia megelőzésére viseljünk aranyból vagy orvosi fémből készült ékszert.

+1 Ha repülőn utazunk

Felszálláskor még nem szokott gondot okozni a nyomás kiegyenlítése, ám leszálláskor sokan szúró, éles fájdalmat éreznek a fülükben. A felnőtteknek segíthet a rágógumi, a kisebb gyerekeknek inkább cumit vagy néhány korty italt adjunk. Nem baj, ha a kisgyerek sír a leszálláskor, ez a legjobb nyomáskiegyenlítő.

WebMD
nyár, fülbetegségek, hallás

2014-05-28 20:28:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop