Hirdetés

Mandulagyulladás

A torokmandula páros nyirokszerv, a torokban kétoldalt helyezkedik el. Az orrgaratmandula az orrüreg hátsó részében, a garat tetején van. Ezen kívül a garat területén még több kisebb nyiroktüsző is megtalálható, amelyek együttesen képezik azt a védőgyűrűt, amely a behatoló kórokozók ellen védi a szervezetet.

mandulagyulladás, orrmandula |

InforMed Hírek11   InforMed | Hulló, D.


Mind gyermekkorban, mind felnőttkorban gyakori a heveny mandulagyulladás. Ennek oka leggyakrabban bakteriális fertőzés, de vírus is kiválthatja a tüneteket. Mielőtt antibiotikumot írna az orvos, érdemes a garatból egy törlőpálca segítségével váladékmintát venni, amelyből a kórokozó kitenyészthető. Amennyiben nem nő ki baktérium, elkerülhető a 10 napos antibiotikum kúra. Ha pedig beazonosítják a baktériumot, az ellene leghatásosabb antibiotikum kerülhet felírásra.

A garatmandula

A heveny mandulagyulladásnál a mandulák vörösek, megduzzadnak, a tüszős mandulagyulladásnál fehér foltok borítják a felszínét, amelyek akár az egész felszínt teljesen beboríthatják . A Streptococcus haemoliticus a leggyakoribb kórokozó baktérium. A véráram útján más szervekben is eljuthat megbetegítve a szívbillentyűket, a vesét és az ízületeket is (rheumás láz). Ennek megelőzésére leggyakrabban penicillin származékokat írnak fel nagy adagban. Friss fertőzésben vérvizsgálattal megállapítható az anti-streptolizin titer (AST) emelkedése, amely az emberi szervezet által termelt ellenanyag kimutatását jelenti.

Ha a mandulát áttöri a gyulladás, körülötte tályog (gennyel teli tömlő) alakulhat ki, ennek megoldására az orvos bemetszést ejt az elülső garatíven, hogy a genny távozhasson. Elhanyagolt esetben a genny a környező szövetek közé folyhat: a nyakcsigolyák és a mellüreg irányába, ezzel súlyos, életveszélyes állapotot idézve elő.

Heveny vírusos fertőzést több vírus is okozhat, amelyek közül kiemelendő az EBV ( Epstein-Barr vírus), és közeli rokona a CMV (citomegalovírus). Az általuk okozott kórképet mononukleózisnak (mononucleosis infectiosa, Pfeiffer féle mirigyláz) is nevezik, mivel a vérképben jellegzetes az ún. mononukleáris sejtek arányának megemelkedése. Jellemző hogy hetekig elhúzódó lázzal, torokfájással, mandulagyulladással kezdődik, amely antibiotikumra nem javul, sőt néhány nappal az antibiotikum elindítását követően jellegzetes piros kiütések jelennek meg a bőrön. Társulni szokott hozzá nyirokcsomó duzzanat, lép- vagy májmegnagyobbodás is.

A vírusos fertőzés kimutatása vérvizsgálattal lehetséges. Ekkor a vírus ellen termelt antitesteket mutatják ki. Az IgM típusú ellenanyag friss, zajló fertőzésre utal, míg az IgG típus már korábban átvészelt betegséget jelent. Van lehetőség a vírus DNS kimutatására is, de ez utóbbi csak életveszélyes állapotban, súlyos immunhiányos betegségekben válhat szükségessé. A vírusos fertőzés általában spontán gyógyul, sok pihenéssel, tüneti kezeléssel lehet felgyorsítani a folyamatot.

Idült (krónikus) mandulagyulladásról akkor beszélünk, ha a fertőzés évente 2-3 alkalommal jelentkezik. A kórokozó a tüszők belsejében mélyen helyezkedik el, nyomásra az mandulaárkokból genny préselhető ki. Míg az akut fellángolások antibiotikummal kezelendők, a góc megszüntetése műtéttel történik.

A mandula műtét (tonsillectomia) gyermekkorban mindig altatásban történik, felnőttekben helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. A torokmandulát hagyományos sebészi késekkel, vagy elektromos (esetleg lézeres) késekkel a tokkal együtt eltávolítják. A vérzéscsillapítás elektromos eszközzel, vagy lekötéssel, aláöltéssel történik. A műtétet követően 10 napig fájdalomcsillapítás, ágynyugalom, pépes étrend javasolt. Jelentős fizikai aktivitásra csak 2 hét után szabad vállalkozni - az orvos engedélyével, az esetleges utóvérzés elkerülési miatt.

Az orrmandula

A kórosan megnagyobbodott orrmandula krónikus középfülgyulladáshoz, halláscsökkenéshez, orrmelléküreg-gyulladáshoz vezethet. Ronthatja az asztmás tüneteket, horkolást okozhat, gyermekekben jellegzetes bamba arckifejezést hozhat létre.

Az orrmandulát szájon át veszik ki a műtét során, általában gyermekkorban, altatásos érzéstelenítésben. A műtét napján már vacsorázni is lehet. A felgyógyulás gyorsabb, mint a garatmandula műtétet követőn, már 10 nap után közösségbe lehet menni.

mandulagyulladás, orrmandula

2013-11-20 11:28:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop