Hirdetés

SE: a középgarattumorok 40 százalékát a HPV okozza

A humán papilloma vírus (HPV), amely a méhnyakrák hátterében áll, fejnyaki területen is okozhat rosszindulatú daganatokat.

középgarattumor, humán papilloma vírus, HPV |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Korábban elsősorban a dohányzás és az alkoholfogyasztás volt felelős a fejnyak rákért, ma azonban a középgarat, főleg a mandula és a nyelvgyök rák esetek 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza, ugyanaz a vírus, amely nőknél a méhnyakrák oka.

Tamás László, a SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta: évente 1500 új középgarat daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétharmaduk férfi, és főleg a fiatal felnőttek érintettek.

Az elmúlt 4-5 évben derült ki, hogy a HPV a középgaratban és a mandulaszövetekben is okozhat daganatot. Egyelőre nem világos, hogy a betegség mennyi idő alatt alakul ki, mennyi a lappangási ideje. A HPV okozta daganat szövettanilag ugyanaz, mint a dohányzás miatt kialakult rák.

A terjedés módját jelenleg nem lehet pontosan tudni, biztos a szex szerepe is, de nem zárható ki egyéb lehetőség sem, például a cseppfertőzés. Mivel az okok sem világosak, a megelőzés is nehézkes. A klinikaigazgató szerint sokat javítana a helyzeten, ha a fiúk is kapnának HPV elleni oltást.

Fontos figyelni a tünetekre, mert a két héten túl tartó rekedtség, a véres köpet, a nyaki nyirokcsomó duzzanat, a nyelési nehézség, a fülbe sugárzó egyoldali fájdalom hátterében gyakran daganat áll.

Ha ezeket a tüneteket észleli valaki magán, akkor forduljon mielőbb orvoshoz, mert a korai stádiumban diagnosztizált rák jól kezelhető. Előrehaladott állapotban a garat- és szájüregi rák prognózisa rosszabb.

A kezelés módjában nincs különbség, de mind a kemoterápiára, mind a műtétre jobban reagálnak a HPV-pozitív rákos betegek.

középgarattumor, humán papilloma vírus, HPV

2016-10-13 09:46:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop