Hirdetés

A garat daganatai

Jó- és rosszindulatúak lehetnek. Az orrgaratnak van egy serdülőkori kötőszöveti, jóindulatú daganata (fibroma juvenile), amely főleg fiúknál jelentkezik. Gyorsan nő, kitölti az orrgaratot, eldugítja az orrot, beterjedhet az orrmelléküregekbe. Orrvérzést okoz.

garat, daganatok, rák |

A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.

Műtéttel kell eltávolítani, különben nagy roncsolást végez az arckoponyában. Műtét után teljes lehet a gyógyulás.

Az orrgaratban felnőtt- és gyermekkorban rosszindulatú daganatok fejlődhetnek. Ezek első tünete a fülkürt elzárása miatt a nagyothallás lehet. Hamar adnak áttétet az állkapocsszegleti nyirokcsomókba. Az orrgarat tükrözésével fedezhetők fel és szövettani anyagvétel után állíthatunk fel diagnózist. A kiterjedésük CT-vizsgálattal pontosítható. Súlyos, halálos betegség.

Műtéttel és besugárzással gyógyíthatóak, de rendkívül fontos a korai diagnózis.

Rosszindulatú daganat keletkezhet a mandulákon. Ez felnőttkori betegség, mely lehet a nyálkahártya rákja vagy a nyirokelemek szarkómája. A mandula megduzzad, kifekélyesedik, erősen fájdalmas. A nyelés egyre nehezebb, a lehelet bűzössé válik. Hetek múlva megjelenik a nyakon a fájdalmas nyirokcsomóáttét. Innen a daganat szóródik a szervezetbe, és halálhoz vezet.

Torokvizsgálattal könnyen felismerhető és szövettani vizsgálattal igazolható a kórkép. Időben végzett műtéttel és besugárzással jó eredménnyel gyógyítható.

Az algaratban jó- és rosszindulatú daganatok egyaránt felléphetnek. Gyakran ciszták keletkeznek a nyelvgyök és a gégebemenet körül. Ezek a nyálkahártya mirigyeinek elzáródása miatt fejlődnek. Egyszerű műtéttel eltávolíthatóak.

Nagyobb problémát jelentenek az algarat rosszindulatú daganatai. Ezek leggyakrabban rákok, és csaknem mindig dohányos és a sok tömény szeszt élvezők között jelentkeznek. Származhatnak a nyelvgyökről vagy a gégebemenet, a nyelőcsőszájadék tájáról.

Tartós torokfájással, nyelési nehézséggel, bűzös lehelettel, vérköpéssel járnak. Hamar okoznak áttétet a nyak két oldalán lévő nyirokcsomókba. Elhanyagolva nyelési képtelenség, fulladás következik, majd teljes legyengülés és halál. Az algarat tükrözésével a diagnózis valószínűsíthető, amelyet szövettani vizsgálattal kell alátámasztani.

A megelőzés, a dohányzás elhagyása a legfontosabb, akárcsak a gégeráknál. A már kialakult rák mielőbbi kezelése rendkívüli módon meghatározza a gyógyulás esélyeit.

Időben és radikális műtéttel kell a daganatot eltávolítani. Ez legtöbbször teljes gégeeltávolításával jár (lásd gégerák). Ha szükséges, nyaki nyirokcsomó-kiirtást kell végezni, és utána besugárzás következik. Gyógyszeres kezeléssel egészíthetjük ki a kúrát.

garat, daganatok, rák

2007-12-03 09:49:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop