Hirdetés

Új teszt a garat-gégerák kimutatására

A gége- és garatrákra utaló genetikai markereket fedeztek fel kutatók a nyálban és a vérben - olvasható egy tanulmányban,amely szerint várhatóan lehetőség nyílik ezeknek a daganatoknak a hatékony szűrését lehetővé tévő új technika kifejlesztésére.

gégerák, garatrák, szájüregi rák |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


"Bizonyítottuk, hogy ezeknek a rákbetegségeknek a DNS-e kimutatható és mérhető a vérben és a nyálban" - mondta Nishant Agrawal, a marylandi Johns Hopkins Egyetem onkológus professzora, fej-nyak sebész, a Science Translational Medicine című amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Vizsgálataink azt mutatják, hogy a nyál genetikai elemzése a legjobb módszer a szájüregi rák felfedezésére, a vérben található daganat eredetű DNS hatékonyabb lehet a gége- és garatrák szűrésére - tette hozzá.

A kutatáshoz 93 olyan beteg adott nyálmintát, 47 pedig vérmintát is, akinél nemrégiben diagnosztizálták a fenti betegségek valamelyikét.

A humán papilloma vírus (HPV) vírus okozta rákos megbetegedések esetében Nishant Agrawal és csapata a páciensek vérében és nyálában kereste a gyakran nemi érintkezés útján terjedő kórokozó DNS-ét. Mind a 46 szájüregi rákot megbízhatóan azonosították a nyál genetikai elemzésével. A 34 garatrák közül 16-ot, hét gégerákos esetet (70 százalék) és a három alsó garati rákból kettőt sikerült így azonosítani.

A daganat DNS-ek azonosításának új technikájához több beteget és egészséges résztvevőt kell bevonni ahhoz, hogy a hatékonysága megállapítható legyen - vélik a szerzők.

gégerák, garatrák, szájüregi rák

2015-06-27 10:53:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop