Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás mind a négy pár melléküregben, tehát az arcüregben, a rostacsontüregekben, a homloküregben és az ékcsonti üregekben is kialakulhat.


Okok

Az orrmelléküreg-gyulladás lehet heveny (rövid ideig tartó) vagy idült (elhúzódó). A heveny gyulladást sokféle baktérium okozhatja, és gyakran alakul ki vírusos felsőlégúti fertőzést, például közönséges megfázást követően. Néha a fogakból kiinduló fertőzés felelős az idült arcüreggyulladás kialakulásáért.

Az orr nyálkahártyájának megfázás következtében kialakuló duzzanata elzárhatja a melléküregek nyílásait. Ennek következtében a melléküregben lévő levegő felszívódik a véráramba, ami a belső nyomás fájdalmas csökkenését eredményezi. Ha ez az állapot sokáig fennmarad, folyadék szívódik be, ami táptalajt jelent a baktériumok elszaporodásához. A szervezet fertőzés elleni küzdelme során fehérvérsejtek és további folyadék kerül az orrmelléküregbe, ami a belső nyomás - még fájdalmasabb - emelkedését eredményezi.

Tünetek és vizsgálatok

A heveny és az idült orrmelléküreg-gyulladások hasonló tünetekkel: érzékenységgel és az érintett üreg feletti duzzanattal járnak. Attól függően, hogy melyik melléküreg betegedett meg, a tünetek különbözhetnek. Az arcüreg gyulladása például az arc szem alatti részének fájdalmával, fog- és fejfájással jár. A homloküreg-gyulladás az egész homloktájék fájdalmát okozza. A rostacsontüregek gyulladása a szemek mögött és között érzett fájdalommal, gyakran hasogató homloktáji fejfájással jár. Az ékcsonti üregek gyulladása által keltett fájdalom nem behatárolható, egyaránt jelentkezhet a fej elülső és hátsó részében is.

Jellemző a rossz közérzet. Láz és hidegrázás arra utalhat, hogy a fertőzés máshová is átterjedt. Az orrnyálkahártya duzzadt és vörös, továbbá az orrból sárgászöld genny ürülhet.

Röntgenfelvételen a melléküregek homályosak (fedettek), ezért a gyulladás kiterjedésének és súlyosságának megítéléséhez számítógépes rétegvizsgálatra (CT) lehet szükség. Arcüreggyulladás esetén az esetleges fog eredetű tályogok a fogak megröntgenezésével deríthetők fel.

Kezelés

A heveny orrmelléküreg-gyulladás kezelésének célja az üregek kiürülésének, a váladék levezetésének javítása, és a fertőzés meggyógyítása. Gőz inhalálással elősegíthető a nyálkahártya ereinek összehúzódása, így lehetővé téve a melléküregek kiürülését. A hasonló hatású szereket, pl. fenilefrint tartalmazó orrspray-ket csak rövid ideig szabad használni. A szájon át alkalmazható gyógyszerek, például pszeudoefedrin, nem annyira hatásosak.

Mind heveny, mind idült arcüreggyulladásban adnak antibiotikumot, pl. amoxicillint, de az utóbbiak esetében a kúra tovább tart. Ennek hatástalansága esetén sebészi beavatkozásra kerülhet sor, aminek során kimossák a melléküregeket, és eltávolítják a fertőzött részeket.

| orrmelléküreg-gyulladás, szinuszitisz
2017-01-10 11:12:01


Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás mind a négy pár melléküregben, tehát az arc...


"Jó" baktériumok adagolása segíthet az orrmelléküregek gyulladásán

Az orrmelléküregek krónikus gyulladását, a rhinosinusitist az "ártó" baktériumok elszaporodása és a "jó" baktériumok számának lecsökkenése együtt okozhatja - álla...


A heveny orrmelléküreg gyulladásban nem hatnak az antibiotikumok

A heveny, szövődménymentes orrmelléküreg gyulladásban írnak fel leggyakrabban antibiotikumot az orvosok. Az amerikai Orvosi Szövetség folyóiratban megjelent klinikai tan...


Az arcüreg fertőzéseinél nem segít az antibiotikum

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.


Az antibiotikumok szedése gyakram értelmetlen és káros

Az arcüreggyulladásra gyakran antibiotikumokat írnak fel, bár a kutatások szerint az esetek többségét vírus okozza, nem pedig baktérium. Ez azért okoz gondot, mert az an...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^