Hirdetés

Gonosztevő gombák

A nátha néha együtt jár heves fejfájással, elsősorban a szemek vagy az arccsont fölött, az orron át nem kapunk levegőt, nem érezzük az illatokat, nem ízlik semmi - minden komoly jel a melléküregek gyulladására utal. És a panaszok könnyen krónikussá is válhatnak. A szakértők most új gonosztevőket fedeztek fel.

nátha, gomba, nyálkahártya |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Az orvosok tulajdonképpen még most sem tudják pontosan, mire jók az orr melléküregei. Hogy ezek a levegővel teli, labirintusszerűen szétágazott üregek a fejben súlyos problémákat jelenthetnek, sok millió ember számára nyilvánvaló. Különösen azoknak, akik az orrmelléküregek krónikus gyulladásától (amit a gyógyászatban sinusitisnek neveznek) szenvednek.

Amerikai tudósok most rájöttek hogy krónikus melléküreg-gyulladás a sérült nyálkahártyán gyakran gombák telepszenek meg.

VESZÉLYES ANTIBIOTIKUMOK

Ennek egyik oka a gyakori antibiotikumos kezelés lehet. Az antibiotikum ugyanis nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is szétroncsolja a szervezetben, elsősorban a belekben. Ezek pedig fontos szerepet játszanak az immunrendszer számára. Védik az egész szervezetet a kórokozóktól - tehát az orrot is. A sinusitisben szenvedő páciensek közel tíz százalékánál a melléküregekben gombás fertőzés áll fenn. Többnyire egy penészgomba (Aspergillus), ritkábban egy élesztőgomba (Candida) mutatható ki, ezek gyakran a bélben is garázdálkodnak.

A BÉL IS LEHET OK

A krónikus melléküreg-problémáknál egy normál körülmények közt csak a bélben levő gombát diagnosztizáltak. A hagyományos kínai orvoslás az orr és a belek között biológiai összeköttetésről beszél. Rendszerük szerint ugyanis a tüdő és a vastagbél egy energiakörbe tartozik. Gyakran észrevehetjük magunkon, hogy a megfázásos probléma hátterében valamilyen emésztési rendellenesség húzódik meg. Megállapították, hogy a bélgombásodással küzdő pácienseknél az orrnyálkahártya gyakran megduzzad és rosszul működik. A betegség kiváltója szinte valamennyi esetben egy valamikori szimpla nátha volt. Ahelyett, hogy egy hét alatt lezajlott volna, a megfázás hirtelen komplikációkhoz vezetett: eldugult orr, kínzó fejfájás, láz: ez pedig biztos jele annak, hogy a 12 melléküreg közül az egyik begyulladt.

BELSŐ LÉGKONDICIONÁLÓNK

A nagyobb homlok- és arccsonti üreg, a mélyen fekvő ékcsonti üreg és az orrgyök mögött elhelyezkedő rostacsontban található sejtek - apró járattal kapcsolódnak az orrhoz. Ezek minden belégzéskor megtelnek friss levegővel. Az orr és az üregrendszer különös nyálkahártyával bélelt, mely légkondicionáló berendezésként működik. Állandó 34 fokos hőmérsékletével felmelegíti a belélegzett levegőt, gondoskodik a nedvességről (85%) és az alapos tisztításról. Ez utóbbiért a finom, érzékeny csillószőröcskék felelősek, ezek állandó hullámzásukkal kiszűrik a port és a kórokozókat, melyek kilégzéskor újra visszakerülnek a levegőbe. Csak ezután kerül a belélegzett levegő a tüdőbe. A száraz, túl hideg és káros anyagokat tartalmazó levegő ugyanis roncsolná az érzékeny tüdőléghólyagokat.

SÉRÜLT VÉDŐSÁNC

Ha a nyálkahártyát a náthavírusok megtámadják, védekezésre kényszerül. Megduzzad, hogy a nagy vérellátottságú védősánc még több immunsejtet tudjon a vírusok ellen felsorakoztatni. Eközben nagy mennyiségű folyékony váladékot képez az "ellenség" "kimosására". Az orr számára ez a védekező reakció végzetes következményekkel jár: folyik és ugyanakkor eldugul - jellegzetes náthatünet. A dugulás blokkolja a járatokat, és a váladék nem tud belőlük kifolyni. Ennek az állapotnak a következménye, hogy a melléküreg begyullad és begennyesedik.

KI KELL KÚRÁLNI!

Ezért nagyon fontos: a náthát nem szabad lábon kihordani. Ha nem kúrálják ki, a melléküregekbe vezető csatornák hosszú ideig áthatolhatatlanok lesznek, a gyulladást okozó mikroorganizmusok pedig otthonosan be tudnak rendezkedni. Ezért javasolt az inhalálás: kamillával, illóolajakkal, sós vízzel. Könnyítenek a nyálkafolyósító készítmények is, az orrcseppek, tabletták vagy spray-k. Ha ugyanis a "levegőlabirintus" a fejben egyszer vastagon elnyálkásodik, a csillószőröcskék összetapadnak, és az öntisztító mechanizmus már nem működik. Tehát: szabad az út a baktériumok számára, melyek többé nem félnek az ellenállással nem rendelkező, igénybevett nyálkahártyától. És az érintetteknek "tele lesz az orra" - a szó szoros értelmében. (Egy német közmondás szerint, ha valakinek tele van az orra, elege van valamiből.)

Ha a baktériumoknak a gyulladásban bizonyíthatóan részük van (az orrváladék leoltása során kitenyésztették a kórokozót!), feltétlenül célzott antibiotikus terápiára van szükség.

A MELLÉKÜREGEK KITISZTÍTÁSA

Ha még egy gomba is befészkelte magát, a kezelés már nehezebb. A hagyományos gomba elleni szerek többnyire nem segítenek, vagy komoly mellékhatásaik vannak. A gombák a nyálkahártyán vastag, hagymahéjféle lerakódást képeznek, így az ellepett melléküregek szabályosan összenőnek. Ilyenkor csak a műtét segít. Az orvos mikroszkopikusan egy kicsi szondát vezet be az orron keresztül és kitisztítja a melléküregeket. A nyálkahártya újra kap levegőt és regenerálódhat. A kutatók reménye szerint két év múlva már lesz olyan gombaellenes gyógyszer is, mely fölöslegessé teszi ezt a beavatkozást.

HORKOLÁSHOZ VEZETHET

A fertőzött melléküregek más szervekre is bajt hozhatnak. A baktériumok egy összekötőjáraton keresztül a fülbe vándorolnak - ott középfülgyulladással fenyegetnek. Legrosszabb esetben a gyulladás átterjedhet az agyra vagy a szemüregre, mivel a válaszfal mindössze egy papírvékony csontréteg.

De a gátolt orrlégzés okozta levegőhiány más panaszokat is okozhat. Korlátozza a vérellátottságot és ezzel az agy oxigénellátását, ettől fáradtak leszünk és koncentrációs problémákkal küszködünk. A hallósejtek esetében az oxigénhiány a fül infarktusához vezethet. És aki szájon át lélegzik, mivel az orra tele van, éjszaka horkolni kezd. Nem ritkán jellegzetes horkolás-levegő-szünetek lépnek fel, melyek rövid időre megszakítják az oxigénbeáramlást. Az agy működésbe hozza az ébresztőriadót. Az alvás felszínessé válik, nem hoz igazi pihenést.

A gyulladt orrnyálkahártyán könnyen kialakulhatnak polipok. Ezek ártalmatlan cseppformájú duzzanatok, melyek blokkolják a melléküreg-bejáratot, és ezzel még jobban befűtik a "gyulladástűzhelyt", táplálják a gócot.

ÉRDEKES!

A kínaiak szerint csak annak szabad a lelke, akinek tiszta az orra.

Sok sinusitisben szenvedő páciensnek van orrsövényferdülése, vagy az orrgyökben levő átjárók túl szűkek. Mindkettő túl kevés levegőt biztosít a melléküregeknek és gyulladást okoz. Egy lézeres vagy miniszondás beavatkozással a polipot és az összenövéseket el lehet tüntetni. Utána az agy újra kap levegőt, és teljesítménye nő.

MIT TEHETÜNK?
  • Gondoskodjunk az orr alapos kitisztításáról, például tisztító légzőgyakorlatokkal, váltott orrlyukú légzéssel.
  • Használjunk légszűrő és párásító készüléket a lakásban.
  • Eddzük immunrendszerünket rendszeres váltott zuhannyal, szaunázással.
  • Támogassuk immunrendszerünket vitaminkúrákkal, immunerősítő növényi készítményekkel: például szedhetünk shii-take gombakapszulát, macskakarom-kivonatot, La pacho- és Kombucha-kapszulát, ihatunk izlandizuzmó- és bodzateát.
  • Makacs esetben sokat segít a neurálterápia, a homeopátia, az akupunktúra és a nyirokmasszázs is.
  • A legjobb természetes gombaölő a grépfrútmagkivonat. Használhatjuk belsőleg (3x15 csepp 2 dl vízzel), inhalálás-hoz (30 csepp 1 dl vízbe).
  • A legyengült immunrendszert erősíti a sajátvérinjekciós-kúra: 2 ml vénás vért farba adnak vissza heti 2-3 alkalommal, egyénre szabott ideig.
  • Ennél sokkal intenzívebb hatású a véroxigenizációs kezelés (HOT): 1 dl vénás vért oxigénnel dúsítanak és UV- C fénnyel besugároznak, majd a vénába visszaadják. Krónikus esetben 8-10 kezelés akár csodákat tehet.
A LEGGYAKORIBB OKOK
  • Elhanyagolt megfázás: makacs nátha következtében hosszan tartó duzzanat az orrban blokkolja a melléküregjáratokat, ez gyulladásveszélyt okoz.
  • Baktériumok: megfázás következtében letelepszenek a baktériumok, mivel a megtámadott nyálkahártya nem képes védekezésre.
  • Gombák: a gyulladás által meggyengült nyálkahártya és a meggyengült immunrendszer ideális tenyészetet biztosít a gombáknak.
  • Elferdült orrsövény: az orsövényferdülés akadályozza a levegő áramlását és az orrnyálkahártya hibás működéséhez vezet.
  • Polip: polipok a roncsolódott nyálkahártyán nőnek (gyulladás vagy allergia miatt) és blokkolják a légutakat.
  • Gyengült immunrendszer: a stressz, a betegségek vagy a zavart bélflóra gyengítik a védekezést, a szervezetben mindenütt előforduló csíráknak így könnyű dolga van.
  • Légkondicionáló: a légkondicionálók felkavarják a szoba légterében lévő kórokozókat, így az orrnyálkahártyát erősen igénybe veszik.
  • Dohányzás: a dohányzás szárítja az orr és a melléküregek nyálkahártyáját, zavarja az önszabályozást, hajlamossá teszi fertőzésekre.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
nátha, gomba, nyálkahártya

2002-07-25 12:34:45

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop