Az arcüreg fertőzéseinél nem segít az antibiotikum

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy az antibiotikumok nem enyhítették jobban a páciensek tüneteit, mint a placebo, és nem is gyógyultak gyorsabban azok, akik ezeket szedték.

A túlzott antibiotikum-használat veszélye, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak velük szemben. Az arcüreg fertőzése (sinusitis) esetén nehéz megállapítani, hogy baktérium vagy vírus áll-e a gyulladás hátterében, ezért a bevett gyakorlat szerint ilyenkor inkább felírják az antibiotikumot pácienseiknek az orvosok.

Jane Garbutt kutatásvezető, a Washington Egyetem orvosi karának munkatársa csoportjával 166 arcüreggyulladással diagnosztizált páciens sorsát követte nyomon. A vizsgálat résztvevői vagy antibiotikumot (amoxicillint) , vagy placebót kaptak tíz napon keresztül. A páciensek beszámolói alapján az derült ki, hogy nem enyhítette a betegség lefolyását az antibiotikumos kezelés. Összehasonlítva a gyógyulási időt, szintén nem találtak jelentős különbséget az antibiotikumos csoport javára.

Anthony Chow, a fertőző betegségek szakértője kiemelte, hogy az arcüregi fertőzéseknek csupán két százalékát okozzák baktériumok, a legtöbb esetben vírusfertőzésről van szó, amely nem igényel antibiotikum-terápiát.
| arcüreg fertőzés, sinusitis, arcüreg gyulladás, antibiotikum
2012-02-16 06:15:06


Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküregek gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás mind a négy pár melléküregben, tehát az arc...


"Jó" baktériumok adagolása segíthet az orrmelléküregek gyulladásán

Az orrmelléküregek krónikus gyulladását, a rhinosinusitist az "ártó" baktériumok elszaporodása és a "jó" baktériumok számának lecsökkenése együtt okozhatja - álla...


A heveny orrmelléküreg gyulladásban nem hatnak az antibiotikumok

A heveny, szövődménymentes orrmelléküreg gyulladásban írnak fel leggyakrabban antibiotikumot az orvosok. Az amerikai Orvosi Szövetség folyóiratban megjelent klinikai tan...


Az arcüreg fertőzéseinél nem segít az antibiotikum

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.


Az antibiotikumok szedése gyakram értelmetlen és káros

Az arcüreggyulladásra gyakran antibiotikumokat írnak fel, bár a kutatások szerint az esetek többségét vírus okozza, nem pedig baktérium. Ez azért okoz gondot, mert az an...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^