Hirdetés

A légúti gyulladásokról

Az elmúlt hónapokban a légúti betegségek megszaporodása is jelezte, hogy évszakváltáshoz érkeztünk. Valóban az őszi, téli hónapok a légúti betegségek jellmző időszaka. Ennek oka a levegő hőmérsékletének csökkenése, és az úgynevezett "zárt ablakok időszaka".

légutak, fül-orr-gégészet, gyulladás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

A felső légútban jelen lévő baktériumok, vírusok lehűlés (megfázás) hatására aktiválódnak és betegséget okoznak. Mivel az őszi, téli hónapokban sokat és egyszerre sokan (óvoda, iskola, hivatal stb.) tartózkodnak zárt helyiségekben, így a légúti terjedés lehetősége is adott.

Minden évben a szeptemberi iskolakezdést pontosan jelzi a légúti betegségek megszaporodása, így volt ez az idei évben is. Ezekért a megbetegedésekért elsősorban a vírusok tehetők felelőssé. A betegség lefolyását a fertőzés súlyossága, a szervezet ellenálló képessége és az esetleg meglévő betegségek befolyásolják. A légúti gyulladásos megbetegedések megelőzése többrétű, bár ha nem túl gyakoriak, részben az immunrendszer természetes ingerének tekinthetők.

A megelőzés általános szempontjai

1. Járványos időszakban ne köhögjünk, tüsszögjünk másokra, használjunk zsebkendőt.

2. Náthás, tüsszögős családtag lehetőleg külön poharat használjon.

3. Kerüljük a zsúfolt, szellőzetlen helyeket (mozi, színház stb.).

4. Gyakran szellőztessük a helyiségeket, gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről és páratartalomról.

A megelőzés egyéni szempontjai

A legjobb megelőzés a testi-lelki jólét hosszú távú fenntartása. A lelkileg kiegyensúlyozott, jó testi kondíciójú ember esélye kisebb a megbetegedésre, és ha beteg lesz, a betegség enyhébben zajlik le.

1. Törekedjük a lelki egyensúly fenntartására. A szorongás, a harag, a gyűlölet vagy a depresszió hosszú távon testi egészségünket is veszélyezteti. A lelki békét legtöbbünknek tudatosan kell megteremteni valamilyen szinten.

2. A helyes táplálkozás alapja a rendszeres, mértékletes étkezés. A zsírszegény, fehérjedús, szénhidrátszegény ételeket részesítsük előnyben. Fontos a bő folyadékbevitel, lehetőleg ne hideg szénsavas és cukros italokat fogyasszunk. Vitaminra és ásványi sókra a táplálkozásunktól függően szükségünk lehet.

3. A rendszeres testmozgás, izommunka kedvezően befolyásolja közérzetünket, növeli az ellenálló képességet, döntő jelentőségű.

Persze csodák nincsenek. Minthogy a szervezetünk tönkretevéséhez is legtöbbször évtizedek szükségesek, a helyes életmód hatása is csak lassan, fokozatosan következik be.

A megelőzés orvosi szempontjai

1. Passzív immunizálás

Bizonyos esetekben, ha az immunglobulinszint tartósan alacsony, lehetőség van immunanyag adására, ami átmeneti védelmet nyújthat.

2. Még jobb, ha a védekezőrendszert aktív munkára serkentjük. Ezt különböző baktérium- vagy víruskivonatokkal érjük el. Ezeket az anyagokat oltással, orrnyálkahártyára cseppentéssel vagy szájon keresztül juttatjuk a szervezetbe, innen a keringésbe kerülnek és ezekre az anyagokra a védekezőrendszer speciális védőanyagokat termel.

3. A szakorvos feladata, hogy a helyi hajlamosító tényezőket megszüntesse. Ezek az orrlégzést akadályozó elváltozások, mint: orrsövényferdülés, orrpolip, allergiás orrnyálkahártya-duzzanat, nagy orr- és torokmandulák, idült gyulladás, melléküreg-betegség.

légutak, fül-orr-gégészet, gyulladás

2002-07-18 13:49:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop