Hirdetés

"Jó" baktériumok adagolása segíthet az orrmelléküregek gyulladásán

Az orrmelléküregek krónikus gyulladását, a rhinosinusitist az "ártó" baktériumok elszaporodása és a "jó" baktériumok számának lecsökkenése együtt okozhatja - állapították meg amerikai kutatók, akik az állapot gyógyítására bizonyos típusú jó baktériumok adagolását ajánlják.

orrmelléküreg-gyulladás, rhinosinusitis, sinusitisz |

MTI Hírek 2012 ;9

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba krónikus orrmelléküreg-gyulladással élő és egészséges embereket vontak be, akiknek melléküregeiből mintát vettek. A laboratóriumi tenyésztés és a baktériumok genetikai elemezése azt mutatta, hogy eltérő típusú baktériumok népesítik be az egészséges és a sinusitisszel élő emberek melléküregeit.

A krónikus gyulladással élőknél kevesebb típusú baktériumot találtak az egészséges emberekhez képest, valamint jelentősen csökkent náluk a tejsavtermelő baktériumok száma, miközben emelkedett a C. tuberculostearicum nevű baktériumoké.

Egérkísérletekben ezt követően megmutatták, hogy az L. sakei nevű tejsavbaktérium adagolása mellett akkor sem alakult ki az orrmelléküregek gyulladása, ha mellette a máskor betegséget okozó C. tuberculostearicum baktériummal fertőzték meg az állatokat.

Az eredmény újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy az emberi testben élő baktériumközösség egészében felelős bizonyos betegségek kialakulásáért, nem pedig egyes "rossz" vagy "ártó" baktériumfajok a felelősök.

Szintén fontos megállapítás, hogy az L. sakei baktériumok felhasználhatók a krónikus orrmelléküreg-problémák megelőzésében és gyógyításában - idézte a Mayo Klinika kutatóinak tanulmányát a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
orrmelléküreg-gyulladás, rhinosinusitis, sinusitisz

2012-09-13 17:45:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop