Hirdetés

Az orrsövényferdülés

Az orrsövényferdülés lehet fokozatosan kialakuló fejlődési zavar következménye. Ugyanis az orrsövény gyorsabban nő, mint az orr csontos ürege, és nem férvén el benne, kénytelen S alakú kanyart felvenni. Ennek következménye általában a serdülőkor befejeztével jelentkező, fokozódó orrdugulás. Lehet sérülés, törés következménye is.

orrsövényferdülés |

A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.

Orrsövényferdülés esetén a nátha okozta orrlégzési zavar még jobban megviseli a beteget. Az elhúzódó nátha, orrdugulás előbb-utóbb orrmelléküreg-gyulladásokat, fülkürt-elzáródást, középfülgyulladást okoz. Rontja az asztmás fulladást. A nyitott szájas légzés horkoláshoz, a garat és a gégenyálkahártya kiszáradásához, krónikus gyulladásokhoz vezet. Az orrcseppek használata ideig-óráig segít.

Tudnunk kell, hogy a nyálkahártya-összehúzó orrcseppek (Ephedrin, Novorin, Naphasolin stb.) kezdetben jól segítik az orrlégzést és hasznosak akut náthában. Tartós használatuk azonban egyre nagyobb nyálkahártya-duzzanatot okoz és rövid hatás után egyre gyakrabban kell cseppenteni. Eközben az orrnyálkahártya maradandó károsodását okozzák, például megbénítják a csillószőröket.

Az orrsövényferdülést műtéttel kell gyógyítani, amely 18 éves kor után és 50 éves kor előtt javasolt. Helyi érzéstelenítésben ajánlatos végezni, de szükség esetén altatásban is elvégezhető.

Jól érzésteleníthető, kisebb kellemetlenségekkel járó beavatkozás. A műtét nem veszélyes és nem szokott szövődményekkel járni. A nyálkahártyát kétoldalt le kell választani a csontos és porcos sövényről, a csont- illetve porchártyával. Ezután eltávolítjuk a görbe csont- és porcrészeket. A kétoldali porc-, csont- és nyálkahártyalebenyeket 48 órára tamponnal egymáshoz rögzítjük. A tampon eltávolítása után komoly betegség már nincs. A műtétet panaszok esetén ajánlatos fiatalkorban, mielőbb elvégeztetni.

orrsövényferdülés

2002-12-08 10:51:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop