Hirdetés

Arcpirító dolgok

Arcunknak négyféle melléküregét ismerjük: arcüreg, homloküreg, rostacsontüregek és ékcsonti üregek. Ezek a melléküregek az orr körüli csontok belsejében találhatóak, s bár viszonylag mélyen helyezkednek el, gyulladásos megbetegedésük mégis igen gyakori. Főleg az arcüreggyulladások száma emelkedik meg így a hidegebb hónapokban. Hátterében leggyakrabban valamilyen baktérium okozta közönséges megfázás, vagy vírusos légúti fertőzés áll. De nem ritka, hogy a fogakból kiinduló fertőzés felelős a betegség kialakulásáért.

arcüreggyulladás, homloküreggyulladás, arcmelléküreg, duzzanat, Infectio, Fertőzés, röntgen |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Miskei, O.

Sokszor csak a röntgenfelvételek után derül ki, hogy arcunk kisebb fokú duzzanatát és fájdalmát egy egyszerű náthát követő arcüreggyulladás okozza. Arcunk egyébként is egyik legérzékenyebb testfelületünk, ezért érthető mennyi kellemetlenséggel jár az itt kialakult, sokszor elhúzódó (idült) gyulladás.

Azért nem kell megijedni, hiszen nem minden náthás megbetegedés jár arcüreggyulladással.

Csak ott áll fenn a veszély, ahol nem történik meg a teljes kitisztulás, vagy egy hosszabb ideje tartó fertőzés áll fent.

A megfázás következtében az orr nyálkahártyáján kialakuló duzzanat elzárhatja a melléküregek nyílásait. Az így kialakult rendellenesség miatt megváltozik az itt uralkodó belső nyomás, ami általában nagy fájdalommal jár. A tapasztalatok azt mutatják, hogy arcunk érzékenysége a délelőtti órákban fokozottabb. Ekkor már egy kis nyomásra is fájdalmat érzünk. Sőt nem ritka, hogy a gyulladás az üreg felett látható duzzanattal is jár. Arcüreggyulladás esetén az arc szem alatti részei, míg homloküreggyulladás esetén az egész homloktájék duzzanata tapasztalható. A melléküregek gyulladását gyakran rossz közérzet, fog- és fejfájás, valamint gennyes orrfolyás kíséri. Ez utóbbi oka az üregekben felszaporodó folyadék, ami tovább nehezíti a természetes szellőzést. A hirtelen fellépő láz és hidegrázás már a fertőzés továbbterjedésére utal. Ebben az esetben jobb vigyázni, mert ekkor a betegség már a szemet és környékét, valamint a fogakat is veszélyezteti. Az arcüreg- és homloküreggyulladás tipikusan az a betegség, ami képes a kisegérből elefántot csinálni. Krónikussá válva asztmát, légcsőhurutot vagy éppen tüdőgyulladást is okozhat.

Előfordul azonban, hogy az orrmelléküregek kivezető nyílásait nem is a nátha következtében kialakult duzzanat, vagy felgyülemlett folyadék zárja el, hanem már régebb óta jelenlévő orrpolip, vagy orrsövényferdülés. A pontos diagnózis felállítása érdekében röntgenvizsgálatot, sokszor számítógépes rétegvizsgálatot (CT) is kell végezni. Fertőzés esetén a melléküregek homályosak, orvosi szakszóval fedettek. E fedettség csökkentésére inhalálást, orrspray-k használatát, valamint az elmaradhatatlan antibiotikumokat írják elő az orvosok. Csak ezek hatástalansága esetén kerül sor az arcüreg kimosására, és a fertőzött részek eltávolítására. Igaz a kezelés némi kellemetlenséggel jár, az eredmény azonban szemmel is látható lesz. A csúnya vörös duzzanat helyét ismét elfoglalja a természetes arcpír.

arcüreggyulladás, homloküreggyulladás, arcmelléküreg, duzzanat, Infectio, Fertőzés, röntgen

2002-08-02 15:59:26

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop